Heerhugowaardse Roman schenkt koffie voor een betere wereld

Algemeen
Roman kwam op haar 17e naar Nederland en timmert inmiddels aan de weg als ondernemer.
Roman kwam op haar 17e naar Nederland en timmert inmiddels aan de weg als ondernemer. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Als je Roman Ejigu op straat tegenkomt zie je een sterke, goedlachse vrouw. Ze staat altijd voor iedereen klaar en kan erg onderhoudend vertellen. Zij is geboren op dé koffieplek van de wereld; Kaffa in Ethiopië. Het verhaal gaat dat koffie daar is ontdekt door geitenhoeder Kaldi. Hij ontdekte dat zijn geiten meer melk gaven en energieker waren nadat ze van een bepaalde struik hadden gegeten.

Inmiddels is koffie één van de meest gedronken dranken ter wereld. Naar schatting worden er wereldwijd elke dag drie miljard kopjes koffie gedronken. Hoe bijzonder is het dat iemand uit deze koffieregio en wier vader zelf een koffieplantage had, nu in Heerhugowaard deze koffie verkoopt? 

Kwetsbare straatkinderen

“Het was al heel lang mijn wens om mijn eigen bedrijf te hebben. Ook wil ik al heel lang kwetsbare straatkinderen helpen. In mijn jeugd in Ethiopië ben ik met hen in aanraking gekomen en sindsdien voel ik mij zeer betrokken bij ze en heb ik oprecht medelijden met kinderen die ondervoed zijn en kleding nodig hebben. Ik zou het zo fijn vinden als deze kinderen naar school kunnen en wél een kans hebben op een goede toekomst.”

Snel zelfstandig worden

Roman is op haar zeventiende vanuit Ethiopië naar Nederland gevlucht, omdat de situatie in haar land niet veilig was. Haar familie kon niet mee, dus moest zij snel zelfstandig en volwassen worden. Dat is haar gelukt. In 2002 is ze getrouwd en in de jaren daarna heeft ze vier gezonde kinderen gekregen. Ze heeft naar eigen zeggen een goed leven geleid, totdat deze op 7 april 2017 voor de tweede keer zeer ingrijpend veranderde. 

Raar gevoel

“Ik werd die dag met een raar gevoel wakker en bleek een hersenbloeding te hebben en als gevolg daarvan was mijn lichaam voor een deel verlamd. Het herstelproces was zowel fysiek als geestelijk zeer vermoeiend. Tijdens mijn revalidatie ben ik teruggegaan naar mijn geboorteland en daar heb ik Mulu ontmoet van Stichting Mulufiker. Dit was voor mij een moment van besef om een nieuwe richting aan mijn leven te geven en mijn langgekoesterde droom waar te maken. Mulu vangt straatkinderen op en helpt hen een toekomst op te bouwen. Samen met haar ontstond het idee om met de verkoop van biologische Ethiopische koffie deze kinderen te steunen.”

‘Volle liefde’

Roman is inmiddels haar eigen webwinkel gestart voor de verkoop van Ethiopische koffie en zij heeft hier grootse plannen mee. Zo zou ze heel graag een tehuis voor straatkinderen willen kopen in Ethiopië. Voor nu doneert ze tien procent van haar inkomsten aan Stichting Mulufiker (‘Volle Liefde’) en op termijn hoopt ze veel kinderen te kunnen helpen. “De naam van mijn bedrijf - Shepherd’s Ethiopische Koffie - verwijst deels naar het verhaal over de oorsprong van de koffie en heeft deels te maken met het doel om een ‘herder’ te zijn voor de straatkinderen.”

Tweede kans

De populaire Ethiopische ‘Arabica’ koffie is bekend om zijn zachte en aromatische smaak. Vaak proef je fruitige of bloemige tinten. De koffiebonen die Roman uit Ethiopië haalt, worden op een biologische manier geteeld en pas hier in Nederland gebrand. Roman werkt hiervoor samen met de Zuivere Koffie branderij - een bedrijf met een bijzondere impact op de maatschappij. Zuivere Koffie biedt gemotiveerde (ex-) gedetineerden een tweede kans door het leren van het koffiebrandersambacht, zodat ze weer mee kunnen draaien in de maatschappij.

Eigen koffiewinkel

In Heerhugowaard wordt Shepherd’s Ethiopische Koffie al verkocht bij Enjoy aan de Middenweg. Roman zou graag een eigen koffiewinkel starten en is momenteel op zoek naar een goede locatie in Heerhugowaard. Wilt u Roman helpen of gewoon genieten van deze (h)eerlijke biologische koffie? Kijk dan op www.shepherdscoffee.nl. En hoe Roman haar koffie het liefst drinkt? “Gewoon zwart en een beetje sterk.”

VANESSA KIRUNDA-APPELMAN

Ethiopië is trots op zijn eeuwenoude koffietraditie.