Goud voor timmertalent Yvanka de Reus bij Skills Heroes

Algemeen
Yvanka hield de eer van het Horizon College hoog en won goud.
Yvanka hield de eer van het Horizon College hoog en won goud. (Foto: Fer Korver Fotografie)

REGIO - Nederland is 72 Nederlands kampioenen rijker. Bij Skills Heroes, de vakfinales voor het mbo, wonnen Noord-Hollandse studenten vijf gouden, vier zilveren en acht bronzen medailles. Tijdens Skills The Finals, het landelijke finale-evenement dat dit jaar plaatsvond in de Jaarbeurs in Utrecht, streden 142 vmbo-leerlingen en 434 mbo-studenten om het Nederlands kampioenschap in hun vakgebied. 

In aanloop naar Skills The Finals gingen duizenden leerlingen en studenten de strijd met elkaar aan in voorronden en regionale kwalificatiewedstrijden. De winnaars plaatsen zich uiteindelijk voor Skills The Finals. Bezoekers konden de finalisten live in actie zien en deelnemen aan de LOB Experience: zeventig doe-activiteiten bedoeld voor vmbo-leerlingen, waarmee zij beroepen leerden kennen en zelf konden ervaren. 

Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bezocht Skills The Finals voor de eerste keer. “Ik ben echt enorm onder de indruk van dit evenement. De grootte, alle activiteiten, maar nog het meest van het enthousiasme van alle jongeren hier. Het is zo belangrijk dat we het beroepsonderwijs laten zien en dat daar topprestaties worden geleverd. Jongeren zien dat hier met eigen ogen en in zoveel verschillende richtingen. Dat is ontzettend belangrijk in hun studiekeuze.” 


Minister Robbert Dijkgraaf van OC&W bezocht de Skills Finals voor de eerste keer. - (Foto: Aangeleverd)

Ook Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, bezocht Skills The Finals. “We hebben veel goede vakmensen nodig. Er is veel te kiezen en dat maakt de opleidingskeuze niet gemakkelijk. Jongeren kunnen hier beroepen zien en zelf ervaren, dat maakt kiezen makkelijker. Op dit evenement zie je dat dit ontzettend goed werkt.”

Regionale medaillewinnaars

Namens ROC Horizon College in Heerhugowaard won Yvanka de Reus goud op het onderdeel Bouwtimmeren. Goud was er ook voor haar schoolgenoot Sam Strijbis in de categorie Sanitaire- en verwarmingstechnicus. Een zilveren plan was er voor Laura van Engen van het Horizon College op het onderdeel Verpleegkundige. Robin Berkhout (Horizon College, Meubelmaker) en Ruud Borst (Clusius College, Monteur mobiele werktuigen) behaalden brons.

Een overzicht van alle medaillewinnaars per vakgebied staat op worldskillsnetherlands.nl/stf/uitslagen.