Heerhugowaardse glastuinders zetten deuren van hun kassen open tijdens Kom in de Kas

Algemeen
Kom in de Kas, een leuk en leerzaam uitje voor het hele gezin.
Kom in de Kas, een leuk en leerzaam uitje voor het hele gezin. (Foto: Kiekko Fotografie)

HEERHUGOWAARD - Wist je dat er in onze gemeente diverse interessante en innovatieve tuinbouwbedrijven zijn? Tijdens het evenement Kom in de Kas, zaterdag 11 juni, zet een vijftal bedrijven in het gebied Alton II in de Noord tussen 10.00 en 16.00 uur de deuren van hun kassen wijd open, zodat belangstellenden een kijkje kunnen komen nemen. 

Honderden, nee, duizenden mensen laten zien wat een mooi bedrijf je hebt, hoe prachtig je product is, hoe innovatief en indrukwekkend de glastuinbouw is, zo’n kans laat je toch niet voorbij gaan? Veel bedrijven in de regio doen dan ook graag mee met Kom in de Kas. “In het voorjaar van 2020 stonden we al in de startblokken om dit jaarlijkse publieksevenement te organiseren. Wie had gedacht dat het tot juni 2022 zou duren tot de glastuinbouw opnieuw haar deuren zou openen voor geïnteresseerde bezoekers?”, vertelt Bernadette Bijman-Kroon, die samen met Koen Beemsterboer de organisatie van het evenement in Heerhugowaard op zich neemt. 


De kweker kan je alles vertellen over zijn producten en werkwijze. - (Foto: Aangeleverd)

Kom in de Kas Heerhugowaard en omstreken bestaat in 2022 al 43 jaar. De open dagen kennen een roulerend schema. De gebieden die om de zes jaar mee doen zijn Heerhugowaard ‘t Kruis, Alton I en Alton II, Veenhuizerweg en omstreken en het gebied het Grootslag nabij Andijk. In 2018 was er ook Kom in de Kas in de Wieringermeer. Combineer de bedrijfsbezoeken met een fietstochtje. En vergeet je fietstas niet voor de verse aankopen!

Grote diversiteit

“De landelijke open dag voor de glastuinbouw Kom in de Kas trekt jaarlijks rond de 200.000 bezoekers”, vertelt Bernadette, zelf ook glastuinder in hart en nieren. “In Heerhugowaard komen er ook duizenden mensen af om al de mooie glastuinbouwbedrijven te bezoeken. We hebben dit jaar vijf bedrijven met een zeer grote diversiteit die hun deuren graag openzetten. Verver Export ontwerpt, creëert en levert bloembollen- en plantconcepten voor het Europese openbaar groen. Gootjes Allplant is leverancier van weefselkweek en opkweek jonge planten aan professionele kwekers van tuinplanten. Numan Paprika’s is een innovatieve paprikakwekerij van ruim 110.000 vierkante meter. Amigo Plant heeft aan succulenten meer dan genoeg in de kas en kwekerij Van der Velden kweekt lelies, tulpen en pioenrozen.”


Kwekers gebruiken heel inventieve technieken om hun producten zo duurzaam mogelijk te telen. - (Foto: Aangeleverd)

Techniek en innovatie

De tuinders vertellen graag over de kunst van de teelt van mooie, verse, smakelijke, gezonde en veilige natuurproducten waar ook jij dagelijks van geniet. Wandel tijdens Kom in de Kas door kassen, bewonder de gewassen en kom van alles te weten; je vragen stel je rechtstreeks aan de kweker. Er komt heel wat techniek en innovatie bij de kweek kijken en Nederland loopt voorop waar het efficiëntie betreft. Ontdek zelf hoe duurzaam de kassen eigenlijk zijn, waarom Italianen zoveel Nederlandse tomaten eten of hoe de Nederlandse Silicon Valley van de glastuinbouw er van binnen uitziet. En zie van dichtbij hoe de bloemen en planten die de hele wereld over gaan, worden geteeld. Ook over werken in de glastuinbouw kom je tijdens Kom in de Kas van alles te weten.

Kom in de Kas is informatief voor jong en oud. Neem zaterdag 11 juni tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje. Kijk ook eens op www.komindekas.nl