‘We streven naar een inclusieve samenleving’

Algemeen
In het theehuis ben je welkom voor een kop koffie en brownie.
In het theehuis ben je welkom voor een kop koffie en brownie. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - “Wat we belangrijk vinden is een inclusieve samenleving. Dat iedereen zichtbaar mag zijn willen we letterlijk zichtbaar maken bij Het Erf”, aldus Rona Snoek, clustermanager van Groen & Doen. Het Erf, opgestart in 2019, is onderdeel van Esdégé-Reigersdaal en bestaat uit drie onderdelen: het theehuis, de belevingstuin en een kinderboerderij. Mensen met een verstandelijke en soms lichamelijke beperking kunnen hier als medewerker allerlei leuke activiteiten doen. Rona nodigt ook graag buurtbewoners uit even binnen te komen wandelen. “We stellen onszelf open. Ontmoet ons, we zoeken de verbinding op. We willen onderdeel van de wijk zijn en geen eiland.”

Vanwege de sluiting van de hoofdlocatie van Esdégé-Reigersdaal aan de Krusemanlaan zijn er nieuwe dagbestedingslocaties gebouwd. Het Erf is er één van. Rona vindt het jammer dat de hoofdlocatie binnenkort gesloten zal zijn (op 1 en 2 oktober werd er alvast afscheid genomen met een feestelijke kunstroute), na zo’n 47 jaar bestaan te hebben. Een einde van een tijdperk. Maar ze is positief over de nieuwe ontwikkelingen. Het Erf bevindt zich middenin de woonwijk De Draai, aan de rand van het park, en is dus goed toegankelijk. Je kunt hier een kopje koffie of thee komen drinken en genieten van de zelfgebakken pepernoten, sap of brownies (ook glutenvrij), bij de dieren kijken of gewoon een praatje maken met de medewerkers. “Ik word zo blij van die ontmoetingen” aldus Frits Kaijer, die de gehele week in het theehuis werkzaam is als begeleider.

Lokaal, duurzaam en biologisch

Frits legt uit: “Bij het maken van onze producten streven we naar drie elementen: lokaal, duurzaam en biologisch. En dat in een groene omgeving. Bij ons kun je stagelopen of werken als je blij wordt van buiten zijn”. Met medewerkers bedoelt hij de cliënten, die hij beschouwt als collega’s. Frits vertelt over de activiteiten die zoal gedaan worden, soms samen met buurtbewoners, zoals op de burendag in september. “We maken gebruik van elkaars kennis en kunde. We hebben een bakfiets beplakt met foto’s. Er worden veel cadeautjes gemaakt die worden verkocht. Ook kweken we groentes, zoals wortelen, maïs en sla.”

Rona: “Samen met de gemeente hebben we de afgelopen tien jaar goed gekeken naar de behoeftes én mogelijkheden van de bewoners van Reigersdaal. Er zijn veel nieuwe dagbestedingsplekken en woningen gebouwd. Zo kunnen cliënten in de Buitenhof in Zuid-Heerhugowaard heel beschut wonen, maar voor anderen was het een gemis dat ze niet in de samenleving waren, dus voor degenen die het aankunnen is er juist gekozen voor sociale inclusie.”


Koopjeskar bij Het Erf, waar allerlei zelfgemaakte producten staan uitgestald. (Foto: Lisette Kreijger)

Van mens tot mens contact hebben

“Dat je van mens tot mens contact kunt hebben, dat is onze grootste missie” aldus Rona. Ze
stipt aan dat iedereen welkom is bij Het Erf, ongeacht achtergrond of beperking: “Door elkaar te leren kennen ga je anders naar elkaar kijken, zonder vooroordeel. En mensen leren hier dat we eigenlijk meer overeenkomsten hebben dan verschillen.”

Buiten op het terrein staat de ‘Koopjeskar’, waar veel zelfgemaakte producten voor de verkoop uitgestald staan zoals houtblokken voor de haard, kaarten en kleurrijke onderzetters. Frits: “Er werken hier mensen met verschillende mogelijkheden en beperkingen. Hierdoor kan men elkaar aanvullen en helpen”.

Het Erf is elke werkdag open voor publiek tussen 10.00 en 15.00 uur (vergeet vooral niet naar de schattige cavia’s te kijken en een zakje heerlijke koekjes te kopen). Vrijwilligers zijn ook welkom om zich aan te melden en hun steentje bij te dragen. Meer info op www.heterf.st-er.nl.

LISETTE KREIJGER