Vuurwerk in Dijk en Waard 2023: dit zijn de regels

Algemeen
Vuurwerk in Dijk en Waard: wat mag wel en wat mag niet?
Vuurwerk in Dijk en Waard: wat mag wel en wat mag niet? (Foto: Archief)

DIJK EN WAARD - Hoe gaat de gemeente Dijk en Waard tijdens de jaarwisseling van 2023 op 2024 met vuurwerk om? Wat mag wel en wat mag niet? Je leest de vuurwerkregels in Dijk en Waard hier.

Geen algeheel vuurwerkverbod 

Hoe zit het ook alweer precies met het afsteken van vuurwerk? In Dijk en Waard geldt geen algeheel vuurwerkverbod. 

Dit vuurwerk mag wél in Dijk en Waard

Kindvriendelijk vuurwerk (categorie 1), zoals sterretjes, knalerwten, fakkels, grondbloemen en trektouwtjes, mag het hele jaar worden afgestoken. Deze categorie wordt ook wel fopvuurwerk of schertsvuurwerk genoemd. Deze zijn niet gevaarlijk voor mens en dier, maar kunnen wel geluidsoverlast veroorzaken. Op vraaghetdepolitie.nl staat beschreven wat het hele jaar door is toegestaan.

Tijdens oud en nieuw mag er tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur siervuurwerk (categorie 2) worden afgestoken, denk daarbij aan fonteinen, cakes en compounds. 

Dit is vuurwerk die je bij de winkeliers in Dijk en Waard kunt bestellen en kopen. Ook carbid schieten is onder voorwaarden toegestaan.

Dit vuurwerk mag niet in Dijk en Waard

De Rijksoverheid heeft inmiddels verboden is om F3-vuurwerk te verkopen en af te steken. F3 vuurwerk zijn onder meer vuurpijlen, knalvuurwerk (rotjes), enkelshotsbuizen (single shots) en knalstrengen (Chinese matten). Romeinse kaarsen, wensballonnen en babypijltjes blijven ook verboden. Het zwaarste categorie F4 vuurwerk was voor consumenten sowieso altijd verboden. Dit is vuurwerk dat ernstig letsel en geluidsoverlast veroorzaakt. Lees op Rijksoverheid om welk vuurwerk het precies gaat. 

Het afsteken of in het bezit hebben van illegaal vuurwerk is strafbaar. Het te vroeg afsteken van vuurwerk ook. Doe je dit toch en word je betrapt? Dan riskeer je een HALT-straf of een boete. 

Houd altijd rekening met een ander

Gemeente Dijk en Waard geeft liefhebbers van vuurwerk de ruimte om op de toegestane tijden en met inachtneming van de regels de eindejaarstraditie van het vuurwerk afsteken in ere te houden. Maar ze benadrukt dat afstekers wel rekening moeten houden met anderen. ‘Elk jaar ervaren mensen en dieren overlast door het afsteken van illegaal vuurwerk of door het te vroeg afsteken van vuurwerk. Gemeente Dijk en Waard vraagt daarom het welzijn van mens en dier te respecteren en alleen het vuurwerk af te steken tijdens de avond en nacht van oud en nieuw.’

Wil je meer weten over het afsteken van vuurwerk in de gemeente Dijk en Waard? Kijk dan hier: dijkenwaard.nl/vuurwerk.