`Elke ervaring is er één` - Singer-songwriter Amber Kamminga presenteert debuut-EP
Nieuws

HEERHUGOWAARD – Op haar tiende kreeg Amber Kamminga van haar ouders een gitaar. Ze leerde hoe ze akkoorden moest spelen en bleek talent te hebben voor het zelf schrijven en componeren van liedjes. Toen ze 19 was stond ze voor het eerst op een podium en nu, drie jaar later, presenteert de Heerhugowaardse singer-songwriter haar debuut-EP, vrijdag 26 september in jongerencentrum Kompleks.
,,Sinds mijn vijftiende maak ik mijn eigen muziek”, vertelt Amber. In haar liedjes verwerkt ze haar eigen ervaringen, emoties en gevoelens, wat haar muziek heel authentiek maakt. En authentiek wil ze absoluut blijven. ,,Hoewel ik zeker bewondering heb voor bepaalde artiesten – Jewel, Taylor Swift - en me door hen laat inspireren, probeer ik niet anderen na te doen.” Het is duidelijk: Amber is een eigenzinnige, talentvolle muzikante die graag haar eigen koers bepaalt. Ambitieus maar realistisch. ,,De kans dat je in een klein muziekland als Nederland écht doorbreekt, is niet groot. Daarom richt ik mijn pijlen niet alleen op de muziek, maar volg ik ook een rechtenstudie. Natuurlijk hoop je op die ene grote kans, maar tot die tijd geniet ik van alles wat ik mag meemaken. Elk optreden, elke ervaring is er één."

Paradiso

Amber maakte onlangs al een mooie droom waar; dinsdag 12 augustus stond ze in de grote zaal van Paradiso, maar nog niet met een eigen ‘gig’. Het jaar kan sowieso niet meer stuk voor de 22-jarige Heerhugowaardse, met optredens in Cool, Mooie Noten (dé singer-songwriterwedstrijd van Amsterdam, editie 2013), Podium Victorie in Alkmaar, Bar Lubitsch in Los Angeles, Festival The Brave en de Uitmarkt. ,,Muziek maak ik in eerste instantie voor mezelf, maar het is heel mooi om mijn liedjes te kunnen delen met anderen, mensen ermee te raken.” Het genre van de singer-songwriter is momenteel ‘hot’, mede vanwege het tv-programma ‘De beste singer-songwriter van Nederland’. Amber zou daar best aan mee willen doen, maar niet als het ten koste gaat van haar eigen identiteit. ,,Ik wil graag zelf bepalen wat ik speel, waarom en hoe, terwijl het in de muziekbusiness vaak de platenmaatschappijen zijn die de regie overnemen. Voor mij is het van levensbelang om mezelf te kunnen zijn en blijven."
‘Sweeter Than This’

Bij de opnamen van haar eerste EP ‘Sweeter Than This’ heeft ze dan ook helemaal zelf de touwtjes in handen gehad. Een aantal bevriende muzikanten werd opgetrommeld en zorgvuldig werden drie liedjes uit haar oeuvre uitgekozen. ,,Deze drie liedjes vertellen samen een verhaal. In het voorjaar hebben we de EP opgenomen in de studio van Maarten Tamminga, hier in Heerhugowaard. Het artwork werd geschoten, er is een clipje gemaakt; allemaal met mensen die net als ik pas beginnen in hun vak. Superleuk om te doen en ik ben zeker tevreden over het eindresultaat.”
Vrijdag 26 september wordt het eindresultaat gepresenteerd in Kompleks, de zaal waar het ooit allemaal begon voor Amber. En zoals het hoort bij een albumpresentatie, is er een support-act in de persoon van Dan Birch, die het publiek opwarmt voor het optreden van Amber zelf. Aanvang 20.30 uur, de toegang is gratis.
Kijk ook eens op www.amberkamminga.com.