Philip Somberg: de technische man achter Mixtream

Nieuws
Productiecoördinator Philip Somberg van Mixtream Festival.
Productiecoördinator Philip Somberg van Mixtream Festival. (Foto: Chris P. Dekker)

HEERHUGOWAARD - Een nieuwe editie van het gratis Mixtream-festival vindt op zondag 27 augustus plaats, met acts als Ruben Block (Triggerfinger), Gladde Paling en Elsa Birgitta Bekman. In een paar dagen wordt het Rosarium, een park zonder water en stroom, omgebouwd tot een klein dorp, met alles wat daar bij komt kijken. Productiecoördinator Philip Somberg geeft ons een kijkje achter de schermen.

Voor bezoekers is Mixtream een eendaags festival. Voor het vrijwillige kernteam van een kleine vijftien man, onder leiding van festivalcoördinator Jasmijn van Vliet, begint de nieuwe editie een week later alweer. Het hele jaar door worden er ideeën uitgewisseld, bands geboekt, vergunningen aangevraagd en veel, veel meer. Van wc’s tot podia, van EHBO tot verkeersregelaars en van vuilnisbakken tot het maaien van het gras. Alles moet geregeld worden. Philip Somberg (30) – hij woont en groeide op in Heerhugowaard - is een van die vrijwilligers.

Je moet onwijs gek zijn om dit te doen

Hij werkt alweer meer dan tien jaar mee, maar de interesse ontstond toen hij nog een jong broekie was. “Ik zat op de Pater Jan Smitschool. Vanuit de klas zag ik het festival elk jaar opgebouwd worden en ik was nieuwsgierig wat er nu precies gebeurde. Natuurlijk liep ik af en toe een rondje door het Rosarium en ik keek mijn ogen uit! Uiteindelijk heb ik me in 2012 aangemeld. Ik deed licht en geluid bij enkele theatergroepen, met en voor mijn vader, en zoiets leek we leuk om te doen. Ik kwam helpen bij de bouwweek, ik had net mijn heftruckcertificaat, dus ik ging meteen aan de slag. Een jaar later was ik opeens ‘de heftruckmachinist’. Het jaar daarna werd ik als assistent van de productiecoördinator en nog een jaar later nam ik die taak over.”

Techniek en regels

Voor zijn werk bij een naburige gemeente werkt hij veel met zware machines, zoals shovels en strooiwagens, en hij heeft veel met regels te maken als hij piketdienst heeft: “Als er bijvoorbeeld brand is, ben ik namens de gemeente het aanspreekpunt voor de regio.” Ook bij Mixtream heeft hij te maken met techniek en regels.
“Als productiecoördinator doe ik de bouw en de technische kant. Ik zorg er eigenlijk voor dat het festival gedraaid kan worden. Ik vraag offertes op en in overleg met de penningmeester accordeer ik die. Het festival begint de woensdag ervoor met het leggen van 130 rijplaten. Hierdoor kunnen alle toeleveranciers veilig het park in en we houden het veld knap voor de bezoekers. Daarna hekken we het terrein zo snel mogelijk af met 700 meter hek. Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid, er wordt voor een vermogen aan spullen in het park neergezet en op de opbouwdagen is het een komen en gaan van vrachtwagens. We rijden veel rond met de terreinheftruck.”


Philip: “Als productiecoördinator doe ik de bouw en de technische kant. Ik zorg er eigenlijk voor dat het festival gedraaid kan worden.” - Foto: Chris P. Dekker

Er ontstaan wel eens discussies met buren, want een paar dagen per jaar is het openbare park eventjes niet openbaar, ook niet als je er elke dag je hond uitlaat. “We hopen dat de buren snappen dat het voor hun eigen veiligheid is. Dit jaar organiseren we voor het eerst een soort open avond en borrel voor de directe buren, zodat ze een kijkje achter de schermen kunnen nemen en meer snappen waarom het park een paar dagen afgesloten is.”

Compleet dorp

Uiteindelijk wordt er een compleet dorp gebouwd, met naast de rijplaten en hekken ook nog eens 160 dranghekken - die onder meer als fietsenrekken dienen - en verschillende zware aggregaten.
“De podia, bars, kleedkamers en de foodcorner hebben allemaal stroom nodig. Door de inrichting van het veld en om risico te spreiden hebben we meer aggregaten. We kijken elk jaar of het milieuvriendelijker kan. Doordat de podiumverlichting LED geworden is, kunnen we daar een lichtere aggregaat neerzetten, wat brandstof en uitstoot scheelt.” Het team bouwt dus vier dagen lang een dorp op, voor een dag festival, om het daarna weer af te breken. Is dat niet een beetje gek? “Je moet onwijs gek zijn om dit te doen”, lacht Philip, “maar het is leuk en het geeft energie. Vooral op dat moment dat je duizenden mensen gelukkig op het veld ziet staan. Het is prachtig om een dag per jaar zoiets moois te organiseren. Op de dag zelf help ik bij de bevoorrading van de bar. Ik maak misschien weinig van de muziek meer, maar ik merk alles van de sfeer. Het laatste half uurtje probeer ik altijd even het veld op te gaan om de laatste dj mee te maken.”

Liever niet stilzitten

Terwijl de meeste bezoekers én vrijwilligers moeten bijkomen gaat Philip door: “Meteen na net afbouwen van Mixtream ga ik door naar Zomerpop in Opmeer, waar ik ook in de bouw- en breekploeg zit en achter de bar sta. Ik heb vier weken vakantie, waarvan er twee rustig zijn en twee voor festivals. Ik kan gewoon niet zo goed stilzitten, dus ik vind het prachtig!” Sta je ook liever achter de schermen dan op het festivalterrein? Philip eindigt met een oproep: “We komen elk jaar wel handjes te kort, dit keer zitten we in de laatste week van de zomervakantie, dus als je wil helpen: meld je aan.”

Door Chris Dekker