Opschoondag: Tineke roept op tot meer eenheid in haar Rivierenwijk

Nieuws
Tineke (r) en Simone zetten zich met hart en ziel in voor hun wijk.
Tineke (r) en Simone zetten zich met hart en ziel in voor hun wijk. (Foto: Gemeente Dijk en Waard)

HEERHUGOWAARD - Als er iemand is die zich met hart en ziel inzet voor haar buurt, dan is het Tineke wel. Elke bijeenkomst over de Rivierenwijk is zij bij, elk initiatief staat zij vooraan om mee te helpen. Terwijl ze hier niet eens van origine vandaan komt. “Het zit gewoon in je, of niet”, zegt ze nuchter.

Tineke Mes is 70 jaar oud maar is dagelijks bezig is de wereld een stukje mooier te maken. Te beginnen in haar eigen wijk, waar ze al sinds 2009 woont: de Rivierenwijk in Heerhugowaard. Een wijk met een zekere reputatie, die uit een ‘goed’ deel en een ‘slecht’ deel zou bestaan en waar de Amstel dwars doorheen loopt als een soort grens. Tineke stoort zich hier mateloos aan: “Als je altijd maar blijft zeggen dat iets kansloos is, dan wordt het ook nooit beter. Dan gaan mensen die daar wonen er ook in geloven dat ze in een slecht deel van Heerhugowaard wonen en krijg je toestanden zoals het dumpen van grof afval op straat, zwerfafval, hangjongeren en vandalisme. Als je trots bent op je huis en de buurt waarin je woont, dan worden die problemen vanzelf minder. Maar je moet wel ergens beginnen.”

Opschoondag

Bijvoorbeeld met het gezamenlijk opruimen van het zwerfafval in de wijk. De nationale opschoondag, zaterdag 23 maart, is daarvoor een prachtige gelegenheid. Tineke: “Van de gemeente krijgen we gratis grijpers en vuilniszakken en ik praat ook vast nog wel een paar zakken krentenbollen los. Ik maak dan zelf een grote pan soep en dan gaan we er met zijn allen voor.” Vertrekpunt is buurthuis De Link, middenin de Rivierenwijk aan de Standerdmolen. Hier komt wijkvereniging De Link bijeen, zijn er altijd mensen van MET Welzijn aanwezig en het is een dagbestedingslocatie van Esdégé-Reigersdaal.    

Wijkagenda 

Zij zijn, samen met de gemeente en woningcorporatie Woonwaard, vorig jaar gestart met een wijkgerichte aanpak in de Rivierenwijk. Na bewonersbijeenkomsten en enquêtes wijkbewoners ontstond er een wijkagenda waarin de belangrijkste knelpunten staan. Bovenaan de agenda staat het grote aantal afvaldumpingen in de wijk. Wel zijn er al verbeteringen zichtbaar doordat de gemeente het gedumpte afval sneller ophaalt. Ook het groen in de wijk is enorm opgeknapt. Andere belangrijk punten op de wijkagenda zijn het verbeteren van de veiligheid en het bevorderen van nabuurschap. Tineke: “Elkaar gedag zeggen en een beetje interesse tonen in de mensen die naast je wonen. Het zijn kleine dingen, maar het versterkt de gemeenschapszin. Vroeger was dit heel normaal, maar we moeten er hier echt aan werken. Je hoeft niet de deur plat te lopen, maar we hoeven ook niet allemaal op ons eilandje te blijven zitten.” 

Tineke en de andere leden van de bewonersgroep zouden graag zien dat er meer bewoners zijn die actief willen meedenken aan activiteiten in de wijk. “Doeners en denkers die net als wij de buurt weer beter en mooier willen maken. Kleine stapjes tegelijk, maar wel met zichtbaar resultaat.”

Help je mee?

Zaterdag 23 maart start de opschoondag om 11.00 uur in buurthuis De Link aan de Standerdmolen 8a. Er is gratis koffie en thee. Neem vooral de kinderen mee, want voor hen is er limonade en wat lekkers. Ook krijgen zij aan het einde van de dag een leuke verrassing mee als dank. Meer weten? Of heb je ideeën voor de wijk en wil je die delen? Dan kun je Tineke Mes bellen of appen via 06-55725747.

MARSHA BAKKER