Kolfkampioen Rie Stoop (91) nog steeds beduusd van haar zege

Sport
Rie Stoop op weg naar het kampioenschap van Nederland.
Rie Stoop op weg naar het kampioenschap van Nederland. (Foto: Jan Blaauw)

ZUID-SCHARWOUDE – De grote wisselbeker staat keurig te pronken in de huiskamer. Daarnaast staat een glazen bokaal. De Langedijkse Rie Stoop werd onlangs kolfkampioen van Nederland. “Ik heb heel veel felicitaties, appjes, bloemen en een geldbedrag gekregen na mijn overwinning. Ik was na afloop compleet verbouwereerd dat ik kampioen ben geworden en daardoor promoveer naar de tweede klasse”, lacht Rie Stoop.

Ik heb zelfs een gouden tientje gewonnen

Rie Stoop heeft een bijzondere prestatie geleverd. Tijdens de titelstrijd in Andijk, waar de zaal tot in alle hoeken gevuld was met toeschouwers, probeerde Rie haar concentratie te behouden. “Ik kan me gelukkig goed afsluiten van de drukte om me heen, maar ik had dit niet verwacht. In de voorrondes ging het al goed. Later had ik twee tegenstanders die al in een hogere klasse spelen, maar die heb ik uiteindelijk in de finale verslagen.”

Terechte titel

Rie is geboren in Kalverdijk, maar verhuisde al op jonge leeftijd met haar ouders en broers en zussen naar Langedijk. “Ik was de jongste en destijds pas een half jaar oud. In mijn jeugd werd ik lid van een gymnastiekvereniging. Ik ga nog steeds iedere week naar het ouderengym en dat bevalt me heerlijk.” Rie heeft nog een tijdje aan badminton gedaan in sporthal Geestmerambacht en ook baantjes zwemmen vond ze heerlijk. “Maar na veertig jaar vond ik dat welletjes.”

Veel plezier

“In 1989 ben ik door Han Bakhuys benaderd om te gaan kolven, maar toen mijn man ziek werd ben ik daarmee gestopt. Mijn man overleed in 1992. Toen ik door Gury Glas een aantal jaar later gevraagd werd om weer te gaan kolven, bij ‘Steeds Beter’, ben ik dat gaan doen. Dat was in café De Schelvis. In totaal heb ik twintig jaar gekolfd en toen de vereniging stopte ben ik overgestapt naar Door Inspanning Ontspanning (DIO) in Celavie, wat nu de Heerlijkheid is. Ik ga er iedere woensdagmiddag met veel plezier heen en kan met trots zeggen dat ik ooit een gouden tientje heb gewonnen.”


Rie, nog helemaal verbouwereerd, in het midden van het podium op het hoogste treetje. - (Foto: Jan Blaauw)

Propvol

In een propvolle zaal in Andijk heeft Rie geschiedenis geschreven. Op 91-jarige leeftijd kampioen van de derde klasse worden en twee tegenstanders die een klasse hoger spelen verslaan, dat is ongeëvenaard. Zelf blijft ze er bescheiden onder. “Ik had dit nooit verwacht. Ik heb nog een kampioenschap meegemaakt. Toen het officieel was vlogen de mensen me om de nek en kreeg ik van alle kanten felicitaties. Ook mijn twee zonen, die het later op de avond hoorden, waren erg trots.”

Beregezellig

Rie is het niet gewend om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ze houdt er niet zo van. Maar ja, als je op zo’n hoge leeftijd kampioen van Nederland wordt, dan kun je veel aandacht verwachten. Een week na de titelstrijd volgde de clubmiddag. Daar viel een staande ovatie haar ten deel. Natuurlijk moest er ook getrakteerd worden. “We hebben zo’n leuke groep. Het is altijd beregezellig en ik heb er veel vriendinnen. Daarom ga ik ook iedere week met veel plezier naar de kolfbaan.”