Popkoor Afslag Edam 25 jaar

Algemeen
Popkoor Afslag Edam.
Popkoor Afslag Edam. (Foto: aangeleverd)

EDAM - Popkoor Afslag Edam viert 14 mei het 25-jarig bestaan met een feest voor de leden, een jaar later dan gepland door Covid. Het koor is de pandemie gelukkig goed doorgekomen al is er nog steeds ruimte voor baritons. Dat dit altijd al zo is geweest staat te lezen in een krantenartikel van mei 1996 over de oprichting van een nieuw popkoor in Edam.

Zingen is emotie, het kan troostend zijn en je hoofd leegmaken ..

Het artikel komt uit het archief van Martha Vegelien – Groot, die al vanaf de oprichting lid is van “Afslag Edam” en nog steeds enthousiast meezingt. Begin 1996 las zij een oproep van Anke van Veen om zich aan te melden voor een nieuw op te richten popkoor in Edam want het vijf jaar eerder opgerichte popkoor “de Stembent” had een lange wachtlijst. In korte tijd waren er ruim 40 aanmeldingen, genoeg om op 15 mei 1996 officieel te starten. Er waren echter te weinig mannen om een vierstemmig koor te vormen. Een aantal vrouwen met lage stem, waaronder Martha, vond het niet erg om een toontje lager te zingen. Dat ze na 26 jaar nog steeds met veel plezier zingt, verklaart ze als volgt: “Zingen is emotie, het kan troostend zijn en je hoofd leegmaken zodat je al je problemen een paar uurtjes vergeet”.

De Singel

Dat dit koor al vanaf de oprichting repeteert in De Singel (voorheen Nohol) getuigt van een perfecte locatie. Vanaf de start bestond het repertoire uit allerlei vormen van popmuziek, meestal Engelstalig, wat gospels, songs uit musicals. Volgens Martha is het verschil tussen nu en 25 jaar geleden eigenlijk alleen dat de gemiddelde leeftijd iets is gestegen en de afwisseling in het repertoire verrassender. Er wordt nu wat vaker gekozen voor mooie Nederlandstalige liedjes zoals “Door de wind” en ”Tranen gelachen”. De nieuwste songs zijn “Mr. Blue Sky” en “Fix you”.

Speciale projecten 

Martha kijkt met veel plezier terug op speciale Korendagen, zoals het optreden in Paradiso, waar het koor al vaker aan mee heeft gedaan. Ook zijn er meerdere malen speciale projecten georganiseerd waaraan tevens niet-leden mochten meedoen. Het eerste project was in 2013 “Movie Night” met als gastsoliste Pearl Jozefszoon in een uitverkochte PX. Zeker het 2e project in 2016 ‘Colours of Life met de getalenteerde Romy Monteiro was een net zo’n groot succes. Het derde en meest recente project vond plaats in november 2019 “A Meezing Evening”.

Extra leuk is dat sommige projectleden zich daarna aanmeldden als officieel lid. ,Voor dit jaar heeft het koor vier optredens in het vooruitzicht. Dit alles onder de muzikale begeleiding van Frank Keijzer, sinds 10 jaar de vaste dirigent van het inmiddels driestemmige koor.

Korendag Monnickendam

Mocht u het koor willen zien en horen dan bent u van harte welkom op 21 mei tijdens de Korendag in Monnickendam. Op 3 juli verzorgt ‘Afslag Edam’ samen met de Ilpendamse fanfare het Parkconcert in de Muziektempel te Ilpendam.

Mocht je, als mannelijke of vrouwelijke bariton, nieuwsgierig zijn geworden naar deelname aan dit swingende, enthousiaste en eigentijdse popkoor maak dan gebruik van de gelegenheid om kosteloos 4 repetities bij te wonen, vanaf 25 mei tot en met 15 juni.

Meld je aan per e-mail naar secretariaatafslagedam@outlook.com. De repetities vinden elke woensdagavond plaats in De Singel in Edam van 20.00 tot 22.00 uur met een kwartier pauze voor een kop koffie of thee. Voor meer informatie www.afslagedam.nl of de Facebookpagina Afslag Edam.