Lokale initiatieven werken 20 maart samen als ‘Schoon West-Friesland’

Algemeen
West-Friese opruiminitiatieven bundelen hun krachten zaterdag 20 maart. Iedereen kan meedoen.
West-Friese opruiminitiatieven bundelen hun krachten zaterdag 20 maart. Iedereen kan meedoen. Foto: Aangeleverd

WEST-FRIESLAND - De Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon is zaterdag 20 maart. Voor Schoon West-Friesland een vuurdoop. Speciaal voor deze opschoondag hebben de verschillende lokale initiatieven de handen ineen geslagen. Elk initiatief gaat op eigen kracht de straat op en regelt zijn eigen vrijwilligers, terwijl de samenwerking vooral zit in de timing, de kennis die onderling gedeeld wordt en de gezamenlijk werving en -uitwisseling van vrijwilligers. Ook na de Landelijke Opschoondag is het de bedoeling om vaker de straat op te gaan en te blijven samenwerken.

Stede Broec Schoon, Hoogkarspel Schoon, Schoon Enkhuizen en CleanUp Hoorn slaan handen ineen

Alle initiatiefnemers hebben één ding gemeen: ze storen zich al geruime tijd aan het zwerfafval in hun omgeving en hebben besloten om hier op hun eigen manier iets aan te doen. Zo loopt Meindert Homan van Hoogkarspel Schoon regelmatig zijn eigen ronde en werkt hij met het systeem van ‘straatjes adopteren’ – elke inwoner van Hoogkarspel kan voor zichzelf aangeven welk stukje van het dorp hij of zij schoonmaakt. Margreet Aartsen van CleanUp Hoorn ziet ook verschillende aspecten van het opruimen. “Zelf ben ik grootgebruiker van de app Litterati. Het zou fijn zijn als men het zwerfafval vastlegt en zo data verzamelt, maar we merken ook dat het sociale aspect en het opgeruimde resultaat juist belangrijker is voor sommigen.”

Elkaar versterken

Judith van Duijne (Schoon Enkhuizen) legt de focus op het afval, de bewustwording en het sociale aspect, terwijl Frank Musman (Stede Broec Schoon) juist weer de focus legt op het verbinden van mensen, stichtingen en verenigingen om op die manier een groot draagvlak te creëren en meer aandacht te vragen voor het probleem. “Elk initiatief heeft een eigen, unieke manier om het probleem van zwerfafval aan te pakken” vertelt Frank Musman. “Dat is niet erg, dat is juist alleen maar nuttig. We kunnen op die manier van elkaar leren. We hebben voor de Landelijke Opschoondag besloten om ook gezamenlijk vrijwilligers te werven via het Vrijwilligerspunt. Op die manier versterken we elkaar.”

Samenwerken voor een schonere omgeving

Het initiatief hoopt op veel bijval. Alle lokale initiatieven zijn al in contact met verschillende partijen, waaronder hun gemeentes, maar hopen gezamenlijk een grotere vuist te kunnen maken. “We zijn voor een deel afhankelijk van onze gemeentes om te helpen bij de vuilprikdagen. Zo lenen we vuilprikstokken en -ringen en vragen we of de gemeente het afval wil afvoeren aan het eind van een vuilprikdag”, vertelt Musman. “Die samenwerking is voor ons erg belangrijk, maar het is een wisselwerking. We doen graag iets voor een schonere leefomgeving en vragen in ruil daarvoor dat ze met ons blijven meedenken. Vooralsnog gaat dat goed, maar het is voor beide partijen goed om hier aandacht voor te blijven hebben.”

Aanmelden Schoon West-Friesland

Nieuwe vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de website van het Vrijwilligerspunt (zoek op: Schoon West-Friesland), via de Facebookpagina Schoonwestfriesland, via de website Supportervanschoon.nl of rechtstreeks bij de lokale initiatieven, zoals schoonenkhuizen.nl.