Er worden opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen gerealiseerd.
Er worden opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen gerealiseerd. (Foto: Archief)

Voorbereiding opvanglocaties in volle gang

Algemeen

SED-GEMEENTEN - Het voorbereiden van noodhuisvesting voor Oekraïense vluchtelingen in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is in volle gang. Inmiddels zijn in Hoogkarspel de eerste woonunits geplaatst. In Enkhuizen start de voorbereiding voor het inrichten van het ijsbaanterrein als opvanglocatie. Op deze locaties worden de komende maanden in totaal ca 270 vluchtelingen opgevangen. Met de realisatie van deze twee locaties is de opvanglocatie aan de Voetakkers in Lutjebroek voorlopig niet noodzakelijk.

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland trekken samen op in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dankzij de inzet van inwoners en ondernemers kregen de vluchtelingen uit Oekraïne tot nu toe onderdak bij gastgezinnen, in hotels of in recreatiewoningen. Veel locaties waar de vluchtelingen nu verblijven zijn beschikbaar voor een beperkte periode.

Diverse locaties

De afgelopen maanden hebben de drie gemeenten diverse locaties onderzocht voor opvang voor de langere termijn. Drie locaties bleken geschikt om op korte termijn in te richten voor noodhuisvesting. Van deze drie locaties zijn die aan De Gouw in Hoogkarspel en op de ijsbaan in Enkhuizen het snelst te realiseren. Om te zorgen dat woningzoekenden binnen onze gemeenten niet worden verdrongen, is de opvang voor de vluchtelingen georganiseerd als extra, dus buiten de bestaande woningvoorraad.

Inrichting

Aan De Gouw worden de komende weken in totaal 4 woonblokken gerealiseerd waar in totaal 120 vluchtelingen in kunnen wonen. Op de ijsbaan komen 5 woonblokken voor in totaal 150 vluchtelingen. De voorbereiding voor het inrichten van de locatie start daar nu. De komende weken wordt de locatie bouwrijp gemaakt en worden voorzieningen zoals water en elektriciteit aangelegd. Vanwege de leveringsproblemen van Liander wordt de elektriciteit in eerste instantie via aggregaten geleverd.

Tijdsduur

De woonunits worden gehuurd voor een jaar en zijn bestemd voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als de oorlog langer duurt en het Rijk opnieuw gemeenten verplicht vluchtelingen op te vangen, zullen de woonunits langer blijven. Het is dan ook mogelijk om het aantal woonblokken uit te breiden met maximaal 1 blok voor 30 personen aan De Gouw en maximaal 2 blokken op de ijsbaan. Als de noodopvang niet meer nodig is, worden beide locaties weer in oude staat hersteld.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Lekenpreek door de burgermeester Algemeen 8 aug, 14:25
Afbeelding
Leer alles over vallende sterren bij Volkssterrenwacht Orion Algemeen 8 aug, 11:42
Afbeelding
Schoon Westfriesland ‘SUP against the Plastic Soup’ Algemeen 8 aug, 09:44
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:50
Afbeelding
Kom naar Foodtruckfestival Enkhuizen Algemeen 5 aug, 08:33
Afbeelding
Man gewond in Compagnieshaven tijdens aanmeren 112-nieuws 4 aug, 17:27
Afbeelding
Lisa leest voor Vrijwilligerspunt Partnerbijdrage 4 aug, 08:30
Afbeelding
Vuurtoren de Ven in de steigers Algemeen 4 aug, 08:00
Afbeelding
Schrijf je in voor de Hemmeromloop Drechterland Algemeen 2 aug, 12:00
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Kunstproject ’t Kunstplein, Lang Leve Kunst Algemeen 2 aug, 08:50
Afbeelding
Aanleg verlengde Cor Schipperpad vertraagd vanwege bedreigde diersoort Algemeen 1 aug, 14:25
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief