In Hoorn, Medemblik, Wervershoof, Andijk en Enkhuizen gingen de vrijwilligers de straat op om sigarettenpeuken te rapen.
In Hoorn, Medemblik, Wervershoof, Andijk en Enkhuizen gingen de vrijwilligers de straat op om sigarettenpeuken te rapen. (Foto: aangeleverd

Opruimcollectief ‘Schoon Westfriesland’ raapt tienduizenden peuken tijdens ‘Plastic PeukMeuk’

Algemeen

REGIO - Op vijf plaatsen in Westfriesland werden zaterdag 2 juli peuken geraapt tijdens de vierde editie van de actie ‘Plastic PeukMeuk’, georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief, een landelijk samenwerkingsverband van milieuorganisaties, bedrijven en burgers dat af wil van plastic sigaretten-vervuiling.

In Hoorn, Medemblik, Wervershoof, Andijk en Enkhuizen gingen de vrijwilligers deze vervuilende sigarettenfilters te lijf met grijpers, tangen, fondue gereedschap, sateprikkers, handschoenen en stoffer en blik. En helaas met een verpletterend resultaat als gevolg. In Hoorn werden ruim 22.000 peuken geraapt, waarvan ruim 11.000 in een uur tijd in het centrum van Hoorn, vertellen Margreet Ety Aartsen - Zijdenbos en Wilma Anthonisse.

In Medemblik zijn door Kees Bouman en Peter Timisela verdeeld over een aantal dagen 14.000 peuken geraapt. Emmers vol, na iedere wandeling kwam er wel een emmer bij.

In Andijk werd door een groep van elf fantastische vrijwilligers onder leiding van Henk Smits de natuur ontdaan van 3556 peuken en een aantal zakken zwerfafval.

Wervershoof heeft 3000 peuken uit de natuur gehaald dankzij de inzet van Jan Pannekeet en Trinja Feller. Hierbij is helaas een karretje om afval in af te voeren gesneuveld. Deze tegenslag doet niet af aan het aantal opgehaalde peuken, wederom een fantastisch resultaat!

In Enkhuizen zijn veertien vrijwilligers aan de slag gegaan en hebben met behulp van soms vernuftige grijperuitvindingen maar liefst 15.000 peuken geraapt. Met speciale dank aan Lydia van Marle voor de organisatie, Lars Verberne van PC hulpje voor alle hulp en Strandpaviljoen Enkhuizen voor het verzorgen van de koffie.

Meer bewustzijn 

Met de actie Plastic PeukMeuk vraagt het Plastic Peuken Collectief om een verbod op plastic in filters. Ook willen zij dat de tabaksindustrie verantwoordelijk wordt gehouden voor het voorkomen en het opruimen van dit plastic afval wat een intensieve en dure klus is. In sigarettenfilters zit plastic en verschillende gevaarlijke stoffen die ons milieu en grondwater vervuilen. De schadelijkheid van sigarettenfilters word nog door veel mensen onderschat en Schoon Westfriesland hoopt met deze actie geholpen te hebben aan de bewustwording en uiteindelijk ook een oplossing voor dit probleem.

Met de actie Plastic PeukMeuk vraagt het Plastic Peuken Collectief om een verbod op plastic in filters.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:50
Afbeelding
Kom naar Foodtruckfestival Enkhuizen Algemeen 5 aug, 08:33
Afbeelding
Man gewond in Compagnieshaven tijdens aanmeren 112-nieuws 4 aug, 17:27
Afbeelding
Lisa leest voor Vrijwilligerspunt Partnerbijdrage 4 aug, 08:30
Afbeelding
Vuurtoren de Ven in de steigers Algemeen 4 aug, 08:00
Afbeelding
Schrijf je in voor de Hemmeromloop Drechterland Algemeen 2 aug, 12:00
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Kunstproject ’t Kunstplein, Lang Leve Kunst Algemeen 2 aug, 08:50
Afbeelding
Aanleg verlengde Cor Schipperpad vertraagd vanwege bedreigde diersoort Algemeen 1 aug, 14:25
Afbeelding
Nieuwe kinderspeurtocht ‘Kraak de code Enkhuizen’ groot succes Algemeen 1 aug, 11:00
Afbeelding
Bestuurder bestelbus onwel en rijdt tegen hekwerk De Koepoort 112-nieuws 29 jul, 15:47
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Brand op bootje in jachthaven 112-nieuws 28 jul, 08:54
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief