Jet Bianco slaat verrassend toe

Algemeen
Een spannende race.
Een spannende race. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Jet Bianco en John Dekker hebben donderdag voor een verrassing gezorgd in Enkhuizen. Op de gezellige Paktuinen versloeg de merrie uit de stal van Caroline Aalbers in de finale debutant Kesper (pikeur Mats Wester). Het betekende voor haar, na meerdere ereplaatsen, de eerste kortebaanwinst.

Vorig jaar presteerde Jet Bianco ook al goed in Enkhuizen. Toen eindigde ze als tweede achter Panic Launcher. De titelverdediger kwam ze nu weer tegen, maar dan in de tweede omloop. Dit keer won Jet Bianco wel, mede dankzij twee bliksemstarts. Het was één van de vele verrassingen van de middag, waardoor de koers de finalefase inging met enkel outsiders. In de derde omloop leek de strijd gestreden voor de uiteindelijke winnares. Kesper uit de stal van Dion Tesselaar begon het kortebanen steeds beter te leren en was zonder problemen in twee ritten te sterk voor de troef van Stal Bianco.

Wedstrijden

Bijloting bood echter een nieuwe kans, waarna het in de vierde omloop opnieuw meezat. Tegenstander Forgettherest met Demi Veenstra, eveneens een debutant, maakt twee galoppades direct na de start. Jet Bianco kon daardoor haar krachten sparen voor de finale. Hierin trof ze opnieuw Kesper, die na veel strijd in de halve finale had afgerekend met Kairouan, de andere deelnemer van pikeur Dekker. Jet Bianco had in de eindstrijd duidelijk meer over dan haar tegenstander. Kesper had eerder op de middag immers ook al afgerekend met favoriet Candy Blue Chip.

In de eerste finalerit wist Jet Bianco Kesper sterk te achterhalen, waarna Wester in rit twee alle risico nam. Dit pakte verkeerd uit voor de combinatie. Door een te vroege start konden Jet Bianco en John Dekker aan een vervroegde ereronde beginnen. In de troostfinale pakte Forgettherest het brons. Kairouan had het beste al gegeven en moest moegestreden genoegen nemen met plek vier.