Het plan is voor meer woningbouw.
Het plan is voor meer woningbouw. (Foto: Pixabay)

Nieuwe ontwikkeling in aanbesteding plan Zilverstraat-Hoogstraat Enkhuizen

Algemeen

ENKHUIZEN - ‘Henselmans Bouw en Ontwikkeling’ uit Noord Scharwoude heeft de aanbesteding gewonnen voor het ontwikkelen van het terrein aan de Zilverstraat-Hoogstraat in Enkhuizen. Het college van Enkhuizen stelt de gemeenteraad voor de opdracht voor woningbouw op die plek voorlopig te gunnen aan Henselmans. De gemeente vroeg in de aanbesteding aan marktpartijen een plan uit te brengen op basis van een programma van eisen en wensen voor de locatie Zilverstraat-Hoogstraat, inclusief het stadskantoor. Henselmans heeft het beste ontwerp ingediend.

Voordat de aanbesteding kon starten stelde de gemeenteraad op 24 november 2021 het programma van eisen en wensen vast voor de ontwikkeling van Zilverstraat-Hoogstraat. Daarin staan de eisen waaraan het plan moet voldoen. Dertien partijen dienden een voorstel in. De selectiecommissie, met daarin 2 omwonenden namens de buurt, beoordeelden de voorstellen en voerden gesprekken met de deelnemende partijen. Na verschillende selectierondes waarin de partijen hun voorstel nog konden aanscherpen, kreeg het ontwerp van Henselmans de hoogste beoordeling.

Plan

In het plan komen 55 woningen en twee commerciële units. De 55 woningen bestaan uit 26 grondgebonden woningen, 24 appartementen en 5 beneden-bovenwoningen. De kade van de Oosterhaven krijgt een metamorfose en nodigt straks uit om te verblijven, wandelen en te recreëren. Ook wordt de biodiversiteit verbeterd. In het hele plan is veel aandacht voor natuurinclusief bouwen. Dat houdt in dat er ruimte is voor groen, klimaatadaptatie en duurzaamheid. De woningen worden voorzien van een eigen warmte- en koelingssysteem.

Grote woningbehoefte

Wethouder Jan Franx is blij met de uitkomst van de aanbesteding: “Na een zorgvuldige beoordeling hebben we met Henselmans een partij die een mooi plan heeft voor de invulling van het braakliggende terrein inclusief het deel waarop nu nog het Stadskantoor staat aan de Zilverstraat-Hoogstraat. We staan voor een grote uitdaging om te voldoen aan de grote woningbehoefte. Met dit plan komen er in Enkhuizen woningen bij op een prachtige plek midden in de stad.”

Ook directeur Arnold Henselmans is blij dat de gemeente kiest voor zijn plan. “We zijn hartstikke trots dat de beoordelingscommissie voor ons plan heeft gekozen. We hebben met een groep van betrokken experts met veel enthousiasme en aandacht dit plan ontworpen. Met ons plan voegen we een nieuw stukje duurzame- en groene stad toe aan deze unieke historische locatie. We hebben ontzettend veel zin om ons plan samen met de gemeente en de inwoners verder uit te werken.”

Informatie

Inwoners en andere geïnteresseerden kunnen een impressie van het plan bekijken op de website van de gemeente Enkhuizen www.enkhuizen.nl/projecten. De impressie is een globaal ontwerp van het plan. Het plan wordt in de komende fase verder uitgewerkt. Het plan Zilverstraat-Hoogstraat wordt gerealiseerd met subsidie van de provincie. Deze ontvangt de gemeente in het kader van de woningbouwversnelling om extra inzet van personeel voor dit project mogelijk te maken.

Afbeelding
Westfriese Uitdaging Project XL: grote klus gezocht in Westfriesland Algemeen 7 feb, 16:48
Afbeelding
Lenna is gewend aan een koud huis: 'Bij anderen is het bloedheet' Duurzaam 7 feb, 16:30
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
Expositie Gerbrand Lub in het stadhuis Algemeen 7 feb, 15:25
Afbeelding
Stembureaus in Stede Broec, Enkhuizen én Drechterland: hier vind je ze Algemeen 7 feb, 12:05
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
Activiteiten in 't Stadsplein Algemeen 7 feb, 08:45
Afbeelding
Ongeval bij Kruitmolen 112-nieuws 6 feb, 22:20
Afbeelding
Filmvoorstellingen bij volkssterrenwacht Orion Algemeen 6 feb, 12:15
Afbeelding
Open dag bij Horizon College in Alkmaar, Heerhugowaard, Purmerend en Hoorn Algemeen 6 feb, 10:00
Afbeelding
Doe inspiratie op bij schrijfcafé Enkhuizen Algemeen 6 feb, 08:58
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023: overzicht stembureaus in Noord-Holland Politiek 3 feb, 15:07
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Wereldkankerdag: 'Je zit in een rollercoaster, geen idee wat er gaat gebeuren' Algemeen 2 feb, 08:30
Afbeelding
Stembureaus in Enkhuizen: hier vind je ze Algemeen 1 feb, 13:15
Afbeelding
Strijkkwartet Amarrens speelt Winter Wodka Concert Algemeen 1 feb, 12:35
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.