Terugblik KNRM Enkhuizen: ‘2022 was een indrukwekkend jaar’

Algemeen
De KNRM in actie.
De KNRM in actie. (Foto: Archief Rodi / KNRM)

ENKHUIZEN - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een druk en heftig jaar. In 2022 voeren de reddingboten 2.524 keer uit voor hulpvragen. Dat was 10% meer dan het jaar ervoor, maar 20% minder dan in 2020 - het drukste reddingjaar ooit. Het was ook een indrukwekkend jaar door een aantal reddingsacties met fatale afloop en veel impact op alle betrokkenen. Johan Greiner en Bregje Willems van de KNRM geven meer inzicht in de cijfers.

Ook de 36 vrijwilligers van KNRM Enkhuizen stonden afgelopen jaar 24/7 klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. KNRM-schipper Johan Greiner: “2022 was voor ons een gemiddeld, onverminderd druk jaar. Met 95 inzetten waarbij we 194 personen en 5 dieren veilig aan wal hebben gebracht. Opvallend was het aantal alarmeringen voor scheepsbranden. Maar liefst vier keer moesten we hiervoor uitrukken. Technische problemen en navigatiefouten voeren nog altijd de lijst aan. Verder zien we een toename in het gebruik van de KNRM helpt app. Een positieve ontwikkeling, omdat we zo sneller meer info beschikbaar hebben.”

KNRM Helpt app

Wie gebruik maakt van de KNRM Helpt app zal zijn positie en belangrijke geregistreerde gegevens met een oproep meegestuurd krijgen, zodat hulpdiensten je sneller kunnen vinden en beter kunnen helpen. Hiernaast bevat de app een aantal handige functies, zoals: actuele weersinformatie, vaarkaarten, knooppunten, bunkerstations, duikstekken en een logboek. Alles om je zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Ruim 4.100 uur in actie

In totaal waren de 36 vrijwilligers van station Enkhuizen meer dan 4.100 in touw, ruim 1.000 uur meer dan voorgaande jaren. “Dat is te verklaren doordat er het grootste deel van het jaar geen corona beperkingen meer waren. Hierdoor kon er weer volop worden geoefend en konden opleidingen worden ingehaald”, aldus Johan Greiner. Ook de ondersteuning aan evenementen kon weer plaatsvinden en leverde de nodige uren. Zo was KNRM Enkhuizen onder meer betrokken bij het vuurwerk op Harddraverijdag, de Klipperrace, de Westfriese Struuntocht en natuurlijk de intocht van Sinterklaas.

‘Samen deze ervaringen delen’

Iedereen gaat anders om met de druk. Volgens Bregje Willems van de KNRM word je goed opgevangen door de werkzame vrijwilligers: “De incidenten waar we mee te maken krijgen zijn heel divers. Een sloep wegslepen of iemand met hoge urgentie reanimeren, daar zit flink verschil in. Na afloop van elke actie bespreken we hoe deze is verlopen, zodat iedereen met een gerust hart een voorgeval kan afsluiten. De samenhorigheid binnen onze groep is sterk. Voor mij is het belangrijkste aspect dat we samen deze ervaringen delen en voor iedereen paraat staan.”

Reddingen

Ieder jaar zijn er acties die indruk maken of anders zijn. De actie van 16 juli zal Johan Greiner altijd bijblijven. Aan boord van een zeiljacht moest één van de opvarenden gereanimeerd worden na een allergische reactie op een wespensteek. “Deze meneer heeft het helaas niet overleefd. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Zoiets heeft impact op ons hele team.” Tegenover aangrijpende reddingsacties stonden ook reddingen die gelukkig relatief goed afliepen en waarbij KNRM-ers van Enkhuizen het verschil hebben gemaakt.

Nieuwe bemanning gezocht

KNRM Enkhuizen is per 2023 op zoek naar nieuwe bemanning. Onlangs zijn ze daarom een campagne gestart. Wellicht heb je de posters al in de stad zien hangen of een post op sociale media voorbij zien komen. Ben jij een teamspeler, sportief en wil je wel wat meer actie in je leven? Stuur dan een mailtje naar station@enkhuizen.knrm.nl en meld je aan voor de speciale informatie avond op maandag 23 januari om 19:30 uur. Twijfel niet: ook zonder nautische achtergrond kun je een goede opstapper bij de KNRM worden.

De KNRM helpt mensen en dieren in nood op het water.