Celliste Lucia Swarts in de Drom

Algemeen
Lucia Swarts speelt 29 januari op in de Drommedaris.
Lucia Swarts speelt 29 januari op in de Drommedaris. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Lucia Swarts speelt zondag 29 januari in Enkhuizen. Om 15:00 uur zal zij op het podium staan van de Drommedaris. De celliste is sinds vierjarig meisje al in de ban van muziek. Lucia laat weten: “Mijn passie voor muziek viel op toen ik als vierjarig meisje de drumband (fanfare) van ons stadje voorbij hoorde komen. Van emotie begon ik te huilen...”

“Nadat ik de fanfare hoorde spelen vertelde ik mijn ouders: ‘dat wil ik doen’. Mijn vader nam me vervolgens mee naar het gebouw waar dit fanfare orkest repeteerde. Hier werd ik naar een kamer gebracht waar de majorettes aan het repeteren waren. Desondanks was dit vakgebied niet mijn eerste keus. Ik wilde eigenlijk trommel leren spelen. Helaas werd mij verteld dat ik nog veel te jong was voor dat instrument. Wél ben ik toen in een leuk koor gaan zingen, waar naast serieuze muziek ook musicals werden uitgevoerd. Zodoende is mijn passie voor muziek ontstaan.”

Carrière 

Lucia Swarts studeerde bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij nu zelf als docente werkzaam is. Als winnaar van de ‘New Vintage’ serie voor getalenteerde jonge musici, gaf zij in haar eindexamen jaar een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam. Naast solist is Lucia verbonden als eerste celliste van de Nederlandse Bachvereniging en speelt zij mee met het Residentie Bach Ensemble. In het voorjaar van 2022 verscheen haar 8ste solo CD met daarop werken van vijf vrouwelijke componisten. Daarnaast werkt zij mee aan een project van de Nederlandse Bachvereniging op internet: All of Bach. 

“Door de jaren heen zijn er al zoveel mooie herinneringen voorbijgevlogen”, laat Lucia weten. “Misschien zijn de reizen naar landen als Japan, Noord-Amerika, Rusland én Canada wel de meest leuke en dierbare. Ook vind ik, naast de concerten die ik geef, het heel fijn les te geven aan conservatorium studenten van Den Haag. Het contact met jonge bevlogen mensen maakt heel gelukkig.”

‘Ouder dan de muziek van Bach’

Als Lucia eenmaal speelt neemt de liefde voor muziek het helemaal over. “Het mooie van een instrument leren bespelen is dat je in volledige concentratie raakt. Alle andere gedachten zet je van je af en je gaat helemaal op in de melodische klanken. Door muziek te maken kun je bovendien met andere mensen samenspelen, wat het ook nog eens gezellig maakt. Dat ik in de Drommedaris mag spelen vind ik heel bijzonder. Het gebouw is ouder dan de muziek van Bach (1685-1750). Bovendien heeft het een prachtige ligging en doet het me denken aan mijn grootvader, die als schipper vertelde over plaatsen als Medemblik en Enkhuizen, waar hij zijn schip soms had liggen. Tijdens mijn optreden In de Drommedaris ga ik onder meer Ricercares van D.G.Gabrieli én de Suites van J.S.Bach spelen.”

Informatie

Het concert van Lucia Swarts is zondag 29 januari om 15:00 uur in de Drommedaris. Neem voor de kaartverkoop contact op met: reserveren@muziekkringenkhuizen of ga naar de website www.muziekkringenkhuizen.nl.