‘De Halve Maen is een aanvulling op de rijke geschiedenis van Enkhuizen’

Algemeen
De Halve Maen vaart 2 april Enkhuizen binnen.
De Halve Maen vaart 2 april Enkhuizen binnen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Stichting Vrienden van de Halve Maen heeft het college van burgemeester en wethouders benaderd met het verzoek om komend vaarseizoen in de haven van Enkhuizen aan te leggen. De replica van het schip de Halve Maen past bij de geschiedenis van Enkhuizen. Het college gaat daarom graag in op het verzoek. Op zondag 2 april rond 13:00 uur wordt de Halve Maen met saluutschoten binnengehaald in de Oude Haven.

Het enige varende 17e-eeuwse Nederlandse schip ter wereld heeft in 2016 en 2018 een korte periode in Enkhuizen gelegen. Dit jaar zal het schip het hele vaarseizoen in de haven te bewonderen zijn. De Halve Maen krijgt een aanmeerplek aan de Dijk ter hoogte van de Sint Janstraat en is open voor bezichtiging. Wethouder Jan Franx: “Wij zijn verheugd dat Stichting Vrienden van de Halve Maen gemeente Enkhuizen heeft benaderd voor een ligplaats. De Halve Maen is een waardevolle aanvulling op de rijke geschiedenis van Enkhuizen.”.

Een schip vol verhalen

“Wij hopen een lichtpuntje geweest te zijn voor de haven van Volendam in de donkere periode van de afgelopen jaren”, laat een woordvoerder van Stichting de Halve Maen weten. “Ook willen wij graag de andere gemeenten bedanken die overwogen hebben om de Halve Maen aan te trekken. Met name de gemeente Hoorn en het raadslid Arnold Wegner, voor het indienen van de motie. Daarnaast ook wethouder René Assendelft, tezamen met Jasper Bulteel, die er veel aan gedaan hebben om tot een samenwerking te komen. Hopelijk presenteren zich andere mooie mogelijkheden in de toekomst. We zien ernaar uit om jong en oud te verwelkomen aan boord van het museumschip de Halve Maen, een schip vol verhalen.”

Aankomst

De Halve Maen zal zondag 2 april rond 13:00 uur langs de Drommedaris de Oude Haven binnenvaren. Als groet zullen vanaf het schip saluutschoten klinken. Vanaf vrijdag 7 april is de Halve Maen open voor bezoekers.

Vrijwilligers gezocht

Stichting Vrienden van de Halve Maen is op zoek naar vrijwilligers. Bent u geïnteresseerd in de maritieme geschiedenis van Nederland? Of heeft u ervaring met het onderhoud van een houten schip? Meld u dan aan als vrijwilliger op de Halve Maen. Ga voor meer informatie naar de website: www.halvemaen.nl/vrijwilligers.