Expositie ‘Redders in de fles’ bij het Flessenscheepjesmuseum

Cultuur
De expositie 'Redders in de fles' wordt zaterdag 23 maart geopend bij het Flessenscheepjesmuseum.
De expositie 'Redders in de fles' wordt zaterdag 23 maart geopend bij het Flessenscheepjesmuseum. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Het Flessenscheepjes Museum in Enkhuizen opent het nieuwe seizoen met de expositie Redders in de Fles: de geschiedenis van de KNRM geflest. De officiële opening vindt zaterdag 23 maart plaats door de secretaris van het KNRM reddingstation Enkhuizen.

In het jubileumjaar van 200 jaar Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) hebben dertien maritieme musea, waaronder het Zuiderzeemuseum, exposities ingericht met de naam ‘Redders op Zee’ en belichten daarmee de geschiedenis van de KNRM en haar vrijwilligers op unieke wijze. Het Flessenscheepjesmuseum geeft hier zijn eigen draai aan en komt met een expositie van flessen en verhalen met reddingboten. 

Boeiende verhalen

Voor deze expositie is ook contact gezocht met Arij van Waard. Deze flessenscheepjesbouwer heeft een groot aantal boten van het KNRM reddingstation Burghsluis in Zeeland geflest. Hij stelt daarom graag zijn privéverzameling flessen beschikbaar. Achter al die verschillende reddingboten gaan boeiende verhalen schuil, want sinds het begin van de KNRM hebben dappere vrijwilligers zich ingezet om, soms met gevaar voor eigen leven, mensen in nood op zee te redden.

Diverse settings

De expositie laat reddingboten in diverse settings zien. Natuurlijk een reddingsactie, maar ook een reddingboot in oorlogskleuren, in de haven en de reddingsactie met het lijn- en wippertoestel. De reddingboot Maria Carolina Blankenheym komt vers van de werkbank. Arij heeft flink door moeten werken om hem op tijd af te krijgen voor de expositie. Deze reddingboot staat bekend om ‘de redding die voor onmogelijk werd gehouden.’ Het gebeurde tijdens een zeer zware storm, dat de stoomsleepboot “Ebro” een schip te hulp schoot, maar hierbij zelf in de problemen raakte. De redders van de M.C. Blankenheym wisten onder zeer zware omstandigheden de 15-koppige bemanning veilig van boord te krijgen en zijn hier later officieel voor gehuldigd.

Vrijwilligers

Geïnteresseerd? De vrijwilligers van het Flessenscheepjes Museum vertellen u graag meer en zijn bovendien nog dringend op zoek naar nieuwe collega’s. Het team is momenteel zo klein, dat het museum maar drie dagen per week open kan. Ga voor meer informatie naar de website: www.flessenscheepjesmuseum.nl.