Musical Summer School viert tienjarig bestaan met jeugdavontuur

Cultuur
Menno (achter de piano) geeft les tijdens de Musical Summer School.
Menno (achter de piano) geeft les tijdens de Musical Summer School. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De Musical Summer School is een initiatief van Theater Academie Enkhuizen en bedoeld voor kinderen die ook in de zomer graag iets cultureels willen doen. Daarom zijn ouders uitgenodigd om hun kinderen aan te melden voor de bijzondere jubileumeditie van dit jaar, waarin ze onder meer les krijgen in zang, dans en toneel. Docent Menno Leemhuis: “We zijn een kleine intieme school, een fijne sociale omgeving waar ieder kind zich prettig en veilig voelt. Hier krijgen kinderen alle aandacht die ze verdienen, zodat zij zich het beste in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen.”

Wat Theater Academie Enkhuizen en Musical Summer School onderscheidend maakt, is dat ze sinds tien jaar een positieve impact op de lokale gemeenschap achtergelaten. In cultureel centrum ‘De Drom’, brengen ze kinderen uit verschillende steden, dorpen en scholen samen. Menno licht toe: “De zaal waar we spelen is top. Met De Drom had ik me geen betere locatie in Enkhuizen kunnen wensen. Ik geniet elke week weer van al die kinderen die blij en lachend de deur uit gaan, of eigenlijk lachend en zwetend de lange trappen op en af komen puffen”, grapt hij: “Het is nog best een klim hoor die derde etage, vooral in de zomer.”

Academie

Tijdens de Musical Summer School krijgen kinderen de unieke kans om te stralen op het podium. Dit gebeurt niet alleen in de zomervakantie, maar Theater Academie Enkhuizen organiseert het hele jaar door musicallessen voor jong en oud. “We kijken terug op mooie verhalen van oud-deelnemers die hun weg vonden naar andere producties en scholen”, legt Menno uit. “Kinderen die ooit bij ons begonnen schitteren nu in hoofdrollen of zijn zelfs aangenomen bij verschillende musicalopleidingen. Het voelt als gisteren dat we begonnen, terwijl we nu een bruisend aanbod voor de jeugd in Enkhuizen en omgeving bieden.”

‘Ik hoop dat ze iets nieuws in zichzelf ontdekken’

“Wat ik het belangrijkste vind is dat de leerlingen die meedoen aan de Musical Summer School plezier hebben in het dansen, zingen en spelen”, zegt Menno. “Natuurlijk hoop ik ook dat ze net dat beetje extra geven en doorzetten zodat ze iets nieuws in zichzelf ontdekken. Door hard, maar met plezier te werken kan je veel bereiken. In vier dagen tijd een hele voorstelling maken is eigenlijk onmogelijk, en toch doen we het. Vaak vinden kinderen of de ouders de voorstelling aan het eind van de week het belangrijkst, maar voor mij draait het om de weg ernaar toe. In die vier dagen ontstaat gewoon wat moois, niet alleen in de eindvoorstelling, maar juist in het samenwerken met de nieuwe vrienden die ze hebben gemaakt.”

Toneelstuk

Bereid je voor op een avontuurlijke reis met ‘De Verloren Binka Ruïne,’ waar een schooluitje van ‘de Klierenklakers’ een onverwachte wending neemt. Onder leiding van Juf Angelika en Meester Willem ontvouwt zich een spannend verhaal vol vreemde geluiden, schaduwen en onverklaarbare gebeurtenissen. Een betoverende wereld wacht, waar een verdeelde Binka volk strijdt om natuurlijke hulpbronnen. Een educatief avontuur dat niet alleen vermaakt maar ook belangrijke waarden zoals samenwerking en respect voor de natuur bijbrengt. Durf jij de uitdaging aan? “Tijdens de Musical Summer School ontstaan niet alleen vriendschappen voor de zomer, maar ook vriendschappen voor het leven”, zegt Menno trots. “Kinderen met verschillende achtergronden komen samen en beleven een onvergetelijke ervaring die niet alleen vermaakt, maar ook blijvende herinneringen creëert. Het is fantastisch om te aanschouwen.”

Informatie

De Musical Summer School vindt plaats in de zomervakantie bij Theater Academie Enkhuizen in ‘De Drom’. De data zijn als volgt: week 1 loopt van 22 tot en met 25 juli, week 2 loopt van 19 tot en met 22 augustus. Ouders die hun kinderen willen aanmelden voor de jubileumeditie kunnen dit doen door een mail te sturen naar: info@theateracademieEnkhuizen.nl.