Nieuwe kans voor kermis Grootebroek

Nieuws

GROOTEBROEK - De kermis in Grootebroek vindt dit jaar plaats van 25 tot en met 27 september op het parkeerterrein voor handbalvereniging Excelsior aan de Raadhuislaan. De organisator heeft in overleg met burgemeester en wethouders van Stede Broec gekozen voor een nieuwe datum en een andere locatie om de exploitatie van de kermis een nieuwe kans te geven.

De kermis Grootebroek die jaarlijks begin augustus werd gehouden, trok de afgelopen jaren steeds minder bezoekers. Voor de kermisexploitanten betekent dit dat het niet meer rendabel is met hun attracties op deze kermis te staan. Om de kermis een nieuwe kans te geven heeft de heer Vader, organisator van de kermis, gekeken welke mogelijkheden er zijn om van de kermis weer een goedlopend evenement te maken. De ervaringen in de afgelopen jaren geven aan dat de zomervakantie geen geschikte periode is om de kermis te organiseren. De heer Vader ziet het laatste weekend van september als een geschikte periode om de kermis zo optimaal mogelijk in te vullen met attracties. Daarnaast heeft de heer Vader in samenwerking met de gemeente onderzocht of er een alternatief is voor de huidige locatie van het kermisterrein aan de Middend in Bovenkarspel. Ook de gemeenteraad van Stede Broec heeft uitgesproken dat de kermis Grootebroek thuishoort in het dorp Grootebroek, bij de lintbebouwing. Er is daarom gezocht naar een veilige locatie in Grootebroek die zo min mogelijk overlast veroorzaakt voor de buurt. De meest geschikte plek is het parkeerterrein aan de Raadhuislaan bij handbalvereniging Excelsior en tennisvereniging ’t Grootslag.

Aanpassing parkeerterrein

De kwaliteit van dit parkeerterrein is echter wel toe aan verbetering. Het gehele parkeerterrein wordt daarom opnieuw verhard en er komen noodzakelijke voorzieningen voor verlichting en stroom. Door herinrichting en aanpassing van het terrein is de locatie ook geschikt voor de kermis. Het grasveld naast het parkeerterrein is al jaren een evenemententerrein. Tegelijk met de kermis kan daarop een aantal kleine evenementen worden georganiseerd zoals een buurtbarbecue of sportactiviteit. Hiervoor kan men een aanvraag indienen bij de gemeente. Het college van B en W is positief over de nieuwe periode en locatie. Wethouder Schuitemaker: “Het college hoopt dat de kermis op deze plaats en tijd groeit tot een echte kermis in Grootebroek.”
Overleg bewoners

De gemeente heeft de buurtbewoners tijdens twee bijeenkomsten op de hoogte gesteld van het plan voor de kermis en de aanpassing van het parkeerterrein. Op verzoek van de bewoners zorgt de gemeente voor voldoende mogelijkheden om fietsen te parkeren. Dit moet mogelijke overlast van fietsen in buurttuinen beperken. Ook wordt in het kermisweekend het schelpenpad achter het terrein afgesloten om te voorkomen dat jongeren vanaf die plek overlast veroorzaken tijdens de kermis.
Attracties

Op het kermisterrein komen negen attracties: botswagens, draaimolen, schiettent, grijpkraam, touwtje trekken, bussen gooien, American Trip, snoepkraam en een oliebollenkraam.