Trouwe donateurs van KNRM in zonnetje gezet

Nieuws

ENKHUIZEN - De vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben zaterdag 7 november de mensen geëerd die met hun vrijwillige bijdragen al meer dan vijftig jaar het reddingwerk financieel mogelijk maken.

Deze 'Redders aan de wal' werden in 1965 donateur van de KNRM en zijn dat altijd gebleven. Ze werden donateur in het jaar dat de laatste strandmotorreddingboot in dienst werd gesteld, maar ook een start werd gemaakt met de vloot modernisering en de invoering van moderne communicatie- en navigatiemiddelen. Op KNRM-station Enkhuizen werden drie donateurs ontvangen met koffie en gebak; twee van hen waren zelfs al zestig jaar donateur. Na de koffie volgde er een woord van dank door de voorzitter van het station en burgemeester van Enkhuizen, Jan Baas. Hij spelde hen een welverdiende herdenkingsspeld op en overhandigde een boek over de KNRM en een bos bloemen.
Het hoogtepunt van het bezoek was de vaartocht. Ondanks de hoge leeftijd en soms broze gezondheid van vele trouwe donateurs, koos bijna iedereen ervoor om mee te gaan. Na terugkomst bleek tijdens de gesprekken dat iedereen een persoonlijke reden heeft om de verbondenheid met water te bezegelen met een donateurschap van de KNRM. Velen hebben gevaren op de koopvaardij of marine, maar ook het bezit van een plezierjacht, een indrukwekkende redding in de omgeving of een varend familielid kunnen de reden zijn geweest om het zeewaardige goede doel te steunen.