Nationale Vrijwilligersdag bij KNRM

Nieuws

ENKHUIZEN - Nationale Vrijwilligersdag vond woensdag 7 december plaats. Op veel plaatsen in Nederland werd extra aandacht gegeven aan het goede werk dat vrijwilligers doen. Ook de vrijwilligers van KNRM werden in het zonnetje gezet. In Enkhuizen staan al ruim 70 jaar 32 vrijwilligers dag en nacht klaar om vrijwillig hulp te verlenen op het IJsselmeer en het Markermeer.
Dit jaar gaat de boeken in als het drukste jaar ooit voor KNRM-reddingstation Enkhuizen; maar liefst 113 keer werd er tot nu toe uitgevaren. Daarnaast wordt ook wekelijks geoefend en onderhoud gepleegd aan de reddingboten en het boothuis. Dit alles geheel vrijwillig en naast hun gewone baan. Zo veranderd de loodgieter bij een alarm in opstapper, wordt de scheepstimmerman plaatsvervangend schipper en de gepensioneerde sluismeester helper aan de wal.
De KNRM is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs en ontvangt geen overheidssubsidie voor de instandhouding van het reddingwerk. Vrijwilligers, donateurs en kosteloze hulpverlening zijn de pijlers waarop de KNRM sinds 1824 is gefundeerd. De dag van de vrijwilliger was een goed moment om daar nog eens bij stil te staan en de redders te bedanken voor hun inzet.