Olena Zelenska en Koningin Maxima in gesprek met Oekraïense Martinusleerlingen

Onderwijs
Oekraïense leerlingen van het Martinuscollege Grootebroek mochten onder meer in gesprek met Koningin Maxima.
Oekraïense leerlingen van het Martinuscollege Grootebroek mochten onder meer in gesprek met Koningin Maxima. (Foto: Biibi Veth, Rijksmuseum)

GROOTEBROEK - Een bijzondere dag voor de Oekraïense leerlingen van het Martinuscollege in Grootebroek. Zij mochten woensdag 24 mei in het Rijksmuseum in Amsterdam de nieuwe audio- en videotour in de Oekraïense taal inwijden. Na afloop volgde een digitaal gesprek met onder andere de first lady van Oekraïne, Olena Zelenska en Hare Majesteit: Koningin Máxima.

Naast reguliere vaklessen op het Martinuscollege, is er in het curriculum van de Oekraïense leerlingen ook ruimte voor kennismaking met Nederland en de Nederlandse cultuur. Een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam mag hierbij niet ontbreken. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft nu een speciale audio- en videotour in de Oekraïense taal ontwikkeld zodat de ervaring van kunst in de Oekraïense taal voor mensen blijvend beschikbaar is. Martinusleerlingen hadden de eer deze tour te mogen inwijden.

Vergadering met first lady en koningin

Na afloop van de tour was er een hybride vergadering met aan tafel Hendrikje Crebolder - directeur development & media van het Rijksmuseum, Natalya Vladycko - Rijksmuseum workshopdocent en presentator videotour, Olga Nagush - begeleider Oekrainse Martinusleerlingen en Olha Ihlva - Oekraïense leerling Martinuscollege. Extra bijzonder was dat first lady Olena Zelenska en koningin Máxima digitaal aansloten bij deze vergadering. Er is gesproken over de totstandkoming van de tour, hoe de tour bevallen is en welk kunstwerk hen is bijgebleven.

Indrukwekkend

Een bijzondere en indrukwekkende ervaring vertelt Olga van het Martinuscollege. “Het was geweldig om de tour in het Rijksmuseum in mijn eigen taal te kunnen beleven. Door iets in je eigen taal te ervaren, is er minder afstand. Ik ga zeker terug om nogmaals te kijken naar alle mooie kunstwerken.” De digitale ontmoeting met de first lady en de koningin vond ze best spannend. “Ik was toch wel een beetje nerveus omdat ik nog nooit met hen gesproken had. Het was heel speciaal.”