Drijfriemenfabriek definitief naar Oerkap

Algemeen
Drijfriemenfabriek definitief naar Oerkap.
Drijfriemenfabriek definitief naar Oerkap. (Foto: De Oerkap)

HAARLEM - De gemeente heeft een voorlopig koopcontract gesloten met de exploitanten van stadsstrand de Oerkap aan de Harmenjansweg. De exploitanten moeten daarvoor 350.000 euro betalen. Dat kan oplopen tot 375.000 euro als de omzet van het stadsstrand hoog uitvalt.

Joost Verhagen

Een inspreker sprak namens de buurt zijn waardering uit over het plan, omdat daarmee definitief de Oerkap voor de buurt bewaard kan blijven. Hij is blij dat er na vier jaar een oplossing is gekomen.

‘Belangen behartigd’

Jouw Haarlem vroeg de inspreker of er niet een enkel puntje was waar de overeenkomst beter zou kunnen. Maar volgens hem zijn alle belangen mooi behartigd in de overeenkomst. GroenLinks is ook blij met de verkoop van de Drijfriemenfabriek. Het CDA vindt het voorstel ook redelijk. Ook de Actiepartij is blij met de overeenkomst, maar vindt het wel jammer dat er 20 jaar geen onderhoud is gepleegd aan de Drijfriemenfabriek.

‘Beetje teleurstellend’

Ook vroeg schaduwraadslid Danny van Leeuwen de wethouder om ruimhartig om te gaan met de afspraken als de coronacrisis nog een jaar roet in het eten gooit. Voor D66 is de deal een beetje teleurstellend.

Raadslid Misja de Groot had liever een hogere opbrengst gezien en denkt dat de overeenkomst wel erg gunstig is voor de ondernemer. Dat vindt ook de VVD. En de partij denkt niet dat er later nog een nabetaling voor het pand zal plaatsvinden.

Daarnaast is de partij bang dat de Oerkap uiteindelijk een massale beachclub gaat worden die niks meer weg heeft van wat de plek nu heeft. GroenLinks denkt dat niet, en verwacht alleen dat de plek hooguit iets groter zal worden, maar wel de sfeer behoudt.

‘Eerlijke overeenkomst’

Trots Haarlem complimenteerde de betrokken wethouders met de overeenkomst, en wil weten of Jopen Bier een partij is in de verkoop. Daar zouden mensen over naar de partij zijn gestapt. Hart voor Haarlem vindt dat er een kleine groep mensen een voorkeursbehandeling krijgt in de stad om hun dromen te verwezenlijken. Louise van Zetten gaat dan ook niet akkoord met de verkoop. Ze kreeg bijval van Liberaal Haarlem en OPHaarlem.

Volgens wethouder Floor Roduner is het wel een eerlijke overeenkomst, en is er een goed beeld van het achterstallige onderhoud van het pand. Hij vindt het eerlijk om het alsnog vanuit de gemeente te verrekenen met een nabetaling als er onvoorziene gebreken aan het pand zitten.