Koorschool maakt videoclip voor VN

Algemeen
V.l.n.r. Cleo Tzintzoglou, Joona de Rijk en Reinier Klein. (Foto: Still uit de film, met dank aan Kees Reniers voor de nabewerking)
V.l.n.r. Cleo Tzintzoglou, Joona de Rijk en Reinier Klein. (Foto: Still uit de film, met dank aan Kees Reniers voor de nabewerking) (Foto: )

HAARLEM - In 2020 zouden de groepen 7 en 8 van de Haarlemse Koorschool als deel van het Kathedrale koor van de Sint Bavo op tournee door Amerika gaan. Daar zouden ze als dank voor 75 jaar Bevrijding voor de Verenigde Naties zingen. Dat ging helaas niet door. Op 29 maart was de première van de videoclip die de school samen met het orkest van Defensie maakte, vertoond als start van de vredesconferentie ‘Action for Peacekeeping’ in New York.

Willem Brand

“Het geld dat we van sponsors hadden gekregen om de achtdaagse reis naar Washington en New York te bekostigen, mochten we op een andere manier inzetten om de Amerikaanse veteranen en de VN te bedanken voor 75 jaar vrijheid. Daarom zijn we muzikale videoclips gaan maken”, vertelt directeur Annemarie van Zoest.

“In februari 2020 waren we op voorbereidingsreis in New York en Washington. Er was toen één coronageval in Amerika. Toen we terugkwamen zeiden we: Dat gaat wat worden.”

Het werd tot teleurstelling van de leerlingen niks.

Call for Piece

“In december hebben we als eerbetoon voor de oud-veteranen een Kerstclip gemaakt. Een combinatie van vijf Christmas Carrols, vierstemmig gezongen”, aldus dirigent Sanne Nieuwenhuijsen. De rode draad was een in Nederland gestorven Amerikaanse soldaat. “Deze tweede videoclip is een eerbetoon aan 75 jaar VN. Het lied ‘Call for Peace’ is speciaal geschreven en gecomponeerd. Het orkest de Regimentsfanfare ‘Grenadiers en Jagers’ maakte eerst een geluidsopname. Die hebben wij gebruikt voor het inzingen van de zangpartij.”

De opnamedag in het Vredespaleis afgelopen 20 maart was een heerlijk uitje. Dirigent Sanne: “Het was een lastig jaar. Soms was de school een tijd dicht, dan moesten we schipperen door een online vorm te vinden. Hier kwam eindelijk weer goed het gevoel naar voren: we zijn een koorschool en hoe bijzonder is het dat we dit doen. Met elkaar muziek maken is de essentie van onze school. De kinderen waren uitgelaten.”

Oproep voor vrede

Het lied is een muzikale oproep voor vrede. Sanne: “Een bijzonder idee dat ‘t door de wereldtop bekeken gaat worden.” Alma Friedl van groep 8: “We hadden het lied ervoor opgenomen, maar hebben tijdens de opnames in het Vredespaleis ook meegezongen. Het was leuk met zijn allen in de bus, net een schoolreisje.”

De Koorschool heeft t/m 8 april een open maand. Kinderen uit groep 4 of 5 krijgen dan een privérondleiding om sfeer te proeven en te zien of de Koorschool ook bij hen past.