Ruim 300 huishoudens willen meedoen met warmtenet Ramplaankwartier

Duurzaam
Actieve wijkbewoners informeerden de wijk over het warmtenet.
Actieve wijkbewoners informeerden de wijk over het warmtenet. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - Ruim 300 huishoudens in het Ramplaankwartier tekenden een verklaring om mee te willen doen met het project SpaarGas. Met dit project willen wijkbewoners en gemeente dat er een zonnewarmtenet in het Ramplaankwartier komt.

In de wijk staan zo’n 1.200 woningen. Met meer dan een kwart dat mee wil doen, is er ruim voldoende draagvlak. Het Ramplaankwartier is klaar voor de start.

“De intentieverklaringen van de bewoners geven een duidelijk signaal naar subsidieverstrekkers en partners van het project”, aldus de gemeente. “Om het zonnewarmtenet uit te voeren zijn er maatregelen nodig in de huizen en op straat. Dit vraagt bij de start van het warmtenet om hoge investeringen. Om het project te financieren en betaalbaar te maken voor bewoners zijn subsidie(s) en gunstige leningsvoorwaarden noodzakelijk.”

Gemeenteraad enthousiast

“De gemeente en de initiatiefnemers hebben een subsidie aangevraagd bij het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). In maart volgend jaar wordt bekendgemaakt of de subsidie wordt toegekend. En onlangs stemde de gemeenteraad in met de garantstelling voor de lening die nodig is voor onder andere de aanleg van het wijkwarmtenet. Tijdens de bespreking in de commissie Beheer gaven raadsleden complimenten aan de bewoners en sprak men over een ‘fantastische deal’.”

Lening van de Bank Nederlandse Gemeenten

De Bank Nederlandse Gemeenten wil het project financieren, onder voorwaarde van de garantstelling van de gemeente. Aan de lening zitten voorwaarden, zoals voldoende bewoners die intekenen, een succesvolle aanbesteding en het verkrijgen van de benodigde subsidies.

In gesprek met de wijk

“Als de subsidie en de lening doorgaan, kan SpaarGas de wijkenergievereniging oprichten. Daarin gaan de deelnemende wijkbewoners in de toekomst het warmtenet beheren en beslissen over tarieven voor de levering en afname van warmte. De komende tijd zijn de actieve wijkbewoners van SpaarGas continu in gesprek met de wijk.”

Meer weten over het project? Kijk op www.ramplaankwartier.nl.

Duurzame warmte

Het zonnewarmtenet is een van de eerste grootschalige duurzame warmtenet projecten die in ontwikkeling zijn in de stad. Zo wordt bijvoorbeeld ook gewerkt aan een warmtenet in Schalkwijk. 

Meer weten over gasvrij wonen? Kijk dan op www.haarlem.nl/gasvrijer.