Meer dan duizend euro uit buitenlands geld in Brinkiebus bij Ekoplaza Haarlem

Nieuws
Toon Borst
Toon Borst (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Inmiddels bijna 23 jaar geleden begon Toon Borst , toenmalig penningmeester van Kinderboerderij ‘t Brinkie met  de inzameling van allerlei soorten buitenlandse munten en biljetten uit landen waar in januari 2002 de euro werd ingevoerd. Ervan uitgaande dat mensen toch niet meer naar al die landen waarvan zij nog valuta in laadjes, jas of tas hadden zouden gaan. 

Toon was toen nog ( tot 2009) penningmeester van genoemde kinderboerderij in Amsterdam, die een paar maanden vanwege Mond- en Klauwzeer moest sluiten. Hij ging vervolgens het jaar daarna met pensioen en nam hij begin 2002 deel aan de landelijke inzamel actie en bleef doorgaan voor drie kinderboerderijen in Zuidoost toen bleek dat dit een ‘aardig ‘bedrag opbracht. 

Iets extra’s

Toen hij vervolgens in 2004 de verwoestende beelden zag van de tsunami in Zuidoost Azië kreeg hij een ‘aha erlebnis ‘van de gebeurtenissen rond de vliegramp in de Bijlmer toen hij in Groeneveen woonde en het EL AL vliegtuig voor ‘zijn deur ‘zag neerstorten . Dat hij dat wél mocht overleven gaf hem toen al inspiratie ‘iets extra’s ‘ in het leven te doen, nu hij het zelf overleefd had. 

Via..via kwam hij op kinderprojecten in Sri Lanka  terecht waaronder een speeltuintje alsook de herbouw van een weeshuis in Batticaloa.Nauwelijks  waren de financieën voor beide projecten eind 2006 afgerond of via..via..meldde zich een initiatief van ouders die kinderen hadden geadopteerd uit een weeshuis in India en uit solidariteit met meervoudig gehandicapte kinderen een zorgboerderijtje voor hen waren gestart, waar uit deze inzameling ( nog steeds tot op de dag van vandaag www.muntenactie.nl  genaamd ) een bijdrage vanaf 2006 tot afgelopen jaar een ton is bijgedragen.

Inmiddels zo’n zeven jaar geleden ontmoette ‘de muntenman van Amsterdam’ op de Noordermarkt de vrouw van een Ghanees die zich actief inzette voor een schooltje in een achterbuurt in Accra (Ghana) waar inmiddels zo’n zestig duizend euro uit deze inzameling van buitenlandse munten en biljetten is geïnvesteerd. Daar tussen door kregen niet alleen Amsterdamse projecten, maar ook  de rampgebieden waarbij Giro555 betrokken is een bijdrage uit ‘de pot ‘. “Tja..dat kan ook niet anders wanneer je als 5e uit een groot gezin komt met 5 broers en 5 zussen..”

Zorgboerderij

En nu dus deze - ongeveer de honderste  Brinkiebus in Haarlem - waarvan ongeveer tweederde naar de nog aan te schaffen nieuwe schoolbus in Accra gaat nu de oude total loss is, zodat véél minder kinderen van het onderwijs kunnen genieten en het andere gedeelte naar de zorgboerderij UMANG van de Stichting BalAnand in India . 

‘’Enne..’op naar een volgende ronde’’ aldus de optimistische Muntenman wiens oude vriendjes in Groenendijk-Hazerswoude in de jaren vijftig  in het internaat van  de Koorschool  ’bivakkeerden , in de tijd waarop hij op het internaat van Geleen van een bedel(!)orde het ‘patersgymnasium ‘volgde. “Als het even kan en mijn Groot Vereurotiseur van een groot wereldbedrijf met zijn collega’s voor deze ‘muntenactie ‘actief blijft wil ik - samen met mijn maatje Bert, de bussenschilder die inmiddels 92 jaar is - dóórgaan tot eind 2031..het allerlaatste jaar waarop we nog de oude gulden biljetten bij de Nederlandse Bank kunnen ‘vereurotiseren ‘.. 

“Kijk nog eens goed in allerlei laadjes, jas of tas,die komen na vereurotisering de Goede Doelen van deze www.Muntenactie.nl goed van pas”,deponeer ze in de bus bij EKO PLAZA of stuur ze op naar 1106 GZ 27 (portokosten retour indien rek./nr. vermeld)’’,aldus de Muntenman.