Iconisch kunstwerk Maarten van Heemskerck blijkt uit twee schilderijen te bestaan

Nieuws
De heilige Lucas schildert de Madonna (1532), Maarten van Heemskerck (tijdens restauratie)
De heilige Lucas schildert de Madonna (1532), Maarten van Heemskerck (tijdens restauratie) (Foto: Ton van der Heide)

ALKMAAR/HAARLEM - ‘De heilige Lucas schildert de Madonna’ van Maarten van Heemskerck blijkt oorspronkelijk uit twee schilderijen te bestaan. Die ontdekking is gedaan toen het werk uitgebreid werd onderzocht en gerestaureerd. Het topstuk is tussen 28 september en 19 januari in Haarlem en Alkmaar te zien. 

Het onderzoek vond plaat voor de overzichtstentoonstelling van Maarten van Heemskerck (1498 – 1574) . Tijdens het onderzoek en de restauratie werd duidelijk dat het schilderij oorspronkelijk uit twee delen bestond. Deze delen zijn eind 16de eeuw, na de Beeldenstorm, met een tussenstuk aan elkaar verbonden. Ook bleek de achtergrond van het schilderij in de 17de eeuw overschilderd. Het is technisch ingewikkeld om een 17de-eeuwse overschildering van een 16de-eeuwse verflaag weg te halen. Na uitgebreid onderzoek is dit gelukt. Nu de overschildering verwijderd is, zijn de oorspronkelijke kleuren weer te zien, die het werk veel meer diepte en ruimtelijkheid geven. De restauratie geeft ook meer inzicht in de atelierpraktijk van de kunstenaar en hoe vernieuwend hij was voor zijn tijd. Het schilderij zal voor het eerst sinds vier eeuwen in twee delen te zien zijn in de tentoonstelling Maarten van Heemskerck, samen met 132 andere werken, waaronder 49 schilderijen van deze ondernemende kunstenaar.Lidewij de Koekkoek - directeur Frans Hals Museum: “Deze ontdekkingen geven belangrijke nieuwe inzichten in het werk en de atelierpraktijk van Heemskerck. Met recht wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste 16de-eeuwse kunstenaars uit de Noordelijke Nederlanden. Samen met Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum laten we nu het eerste overzicht ooit van deze kunstenaar zien. De hoogste tijd!”

Overzichtstentoonstelling

De overzichtstentoonstelling van Maarten van Heemskerck is van 28 september tot en met 19 januari te zien in het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum. Elk museum toont - 450 jaar na zijn dood - een onderscheidende periode uit het leven van deze invloedrijke en succesvolle 16de-eeuwse kunstenaar. In het Frans Hals Museum staat het vroegst bekende werk van Heemskerck centraal, gecombineerd met dat van tijdgenoten als Jan van Scorel en Jan Gossart. Stedelijk Museum Alkmaar vertelt over Heemskercks reis naar Italië en laat zien hoe die ervaring uitmondde in gedurfde en voor die tijd spectaculaire werken. Met ruim 60 hoogwaardige prenten van Heemskerck toont Teylers Museum het succesvolle ondernemerschap van de kunstenaar: vele honderden prenten naar zijn ontwerp werden breed verspreid in de Nederlanden.