Oesterzwammerij maakt paddenstoelen, bitterballen én compost van koffieprut

Nieuws
Erik (links) en Michiel van Oesterzwammerij.
Erik (links) en Michiel van Oesterzwammerij. (Foto: Fotostudio Vlekke)

BLOEMENDAAL - Wereldwijd zijn er maandag 22 april tijdens de Dag van de Aarde activiteiten om mee te helpen de aarde groener en leefbaarder te maken. Oesterzwammerij uit Bloemendaal is daar jaarrond mee bezig. In een voormalig klooster worden paddenstoelen gekweekt op koffieprut. Met de restanten van dat productieproces wordt gezonde compost gemaakt. Daarmee is Oesterzwammerij dus dubbel duurzaam. En het mooie is: de paddenstoelen worden gebruikt voor vegan bitterballen.

“Van elke kilo gemalen koffie blijft 998 gram over als restproduct. Slechts twee promille gaat in jouw kopje koffie”, vertellen Erik Boele-de Zeeuw en Michiel de Ruiter. Ofwel: 99,8 procent van de oorspronkelijke grondstof is afval. En dat is zonde. Daarom startten Erik en Michiel het bedrijf Oesterzwammerij, dat koffieprut waardevol maakt.

Het idee voor Oesterzwammerij ontstond enkele jaren geleden toen Erik een workshop volgde bij Rotterzwam. Dat bedrijf kweekte destijds paddenstoelen in het voormalige Tropicana-zwembad in Rotterdam. Erik: “Na de workshop kreeg ik een zak koffieprut mee naar huis en binnen zes weken groeiden daar oesterzwammen op. Heel fascinerend.”

Klooster

Erik besloot het Rotterdamse voorbeeld te volgen. Dat begon in een kelder. Na een jaar werd een geschikte ruimte gevonden in een voormalig klooster op Landgoed Dennenheuvel in Bloemendaal. 

Daar groeien oesterzwammen op zakken met koffieprut, die aan het plafond zijn bevestigd.

“We zijn nu wel toe aan de volgende stap: een geklimatiseerde ruimte in Haarlem of omgeving waar we kunnen kweken, een vaste expositie kunnen inrichten en een proeflokaal.”

Lokale horeca

Erik: “Ons belangrijkste verdienmodel op dit moment is niet de oesterzwam zelf, maar de verwerking ervan in bitterballen, kroketten en andere kant-en-klaar producten. Deze zogenoemde Haarlemse Parels worden afgenomen door lokale horeca. Daar zit een meerprijs aan, maar daar staat tegenover dat wij hun afvalstroom van koffieprut weer afnemen. Daar hebben zij dus geen kosten meer aan.”

Maar wat te doen met de koffieprut ná de teelt van de oesterzwammen? Daar hebben Erik en Michiel iets slims voor gevonden. “We doen onderzoek naar hoogwaardige compost met de juiste microbiologie en nutriënten. De compost kan dan weer naar andere stadslandbouwprojecten in onze omgeving.”

Oesterzwammerij is dubbel duurzaam: koffieprut wordt gebruikt voor het telen van gezonde voeding en de reststromen daarvan worden gebruikt voor de productie van compost. De jury van de Tuinbouw Ondernemersprijs was daarvan onder de indruk en beloonde het bedrijf in maart met de prijs ‘Circulair Ondernemen’. 

Stadstuinbouw Oesterzwammerij.