Samen kunnen we mazelen uitbannen

Partnerbijdrage
Ciska Scheidel
Ciska Scheidel (Foto: 2MOONS)

Kent u het Outbreak Management Team (OMT) nog uit de Corona tijd? Dit team van experts is weer bijeen gekomen om dit keer advies over mazelen uit te brengen. Maar wat betekent dit OMT advies nu?

Het OMT advies is bedoeld om Nederland voor te bereiden op een grootschalige mazelenuitbraak. Zo’n grootschalige uitbraak is nu gelukkig nog niet aan de orde, maar ons daarop voorbereiden is wel verstandig. 

Vaccinatiegraad

We zien in de landen om ons heen uitbraken van mazelen en een vaccinatiegraad die lager is dan nodig om uitbraken te voorkomen. In Nederland is de vaccinatiegraad voor bof mazelen en rode hond de laatste jaren ook gedaald tot onder de 90% (van kinderen geboren in 2020). Reden tot zorg, maar geen reden tot paniek.

Extra inzet

Dit vraagt natuurlijk ook om extra inzet van de GGD. Onze jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen hebben dagelijks contact met ouders. Zij weten als geen ander wat er speelt en proberen zo goed mogelijk in te gaan op specifieke zorgen van ouders. 

Onderzoek

Als GGD krijgen we vragen van ouders die hun ongevaccineerde kind toch willen laten vaccineren tegen bijvoorbeeld mazelen. Natuurlijk kan dit. Ook houden wij besmettingen die er zijn goed in de gaten via het bron- en contactonderzoek (ook vast nog bekend uit Corona-tijd).

“Reden tot zorg, maar geen reden tot paniek”

Het OMT advies vraagt nu om meer te doen om besmettingen op kinderdagverblijven tegen te gaan. 

Zo benadrukt het OMT nog eens dat niet beschermde broertjes en zusjes van kinderen besmet met mazelen ook niet naar het kinderdagverblijf zouden moeten gaan. Dit nemen wij mee in onze monitoring.

Hierbij doe ik nogmaals de oproep: heeft u kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen mazelen, dan kunnen ze een inhaalvaccinatie krijgen. Ook met vragen over vaccinaties kunt u bij ons terecht via telefoonnummer 023 789 1777 (maandag t/m vrijdag).