Danshuis doet mee aan eerste Dansdagen Haarlem

Uitgaan
Voor het eerst programmeren De Schuur en Stadsschouwburg Haarlem samen de Dansdagen Haarlem.
Voor het eerst programmeren De Schuur en Stadsschouwburg Haarlem samen de Dansdagen Haarlem. (Foto: Rutger Vos)

Voor het eerst programmeren De Schuur en Stadsschouwburg Haarlem samen de Dansdagen Haarlem: een festival van 12 t/m 14 april met optredens en workshops. De opening op vrijdag is een flashmob van 24 jonge dansers van de diverse productiegroepen van Danshuis Haarlem. Dansgroep Haarlem, het dansgezelschap van het Danshuis, sluit op zondag 14 april het festival af met een nieuwe choreografie van Haya Maëla getiteld ‘Wild’.

Door Willem Brand

In het kantoortje van het Danshuis vertellen dansdocent Rimke Saan en choreograaf Haya Maëla over de twee voorstellingen. “Sowieso fantastisch dat er een weekeinde lang alleen dans op het programma staat. We bereiken zo meer mensen en er komt zo ook meer erkenning,” vindt Rimke. 

Flashmob met uitdagingen

De flashmob is helaas geen verrassing meer, maar de uitvoering telt genoeg uitdagingen. “We spelen buiten voor de stadsschouwburg terwijl het publiek binnenkomt voor de voorstelling van het Nederlands Dans Theater. De dansers hebben in kleine groepjes duetten en danspassen via improvisatie gemaakt en dat aan elkaar geleerd. Uitgangspunt was de titel van de première van NDT ‘The Beauty of it all’. Thema’s waren ontmoeting en gelijkwaardigheid.” Er wordt tweemaal opgetreden: om 18.15 uur en om 18.35 uur. Rimke: “De uitdagingen zitten ‘m in de stenen trappen, het weer en natuurlijk dat het publiek er soms doorheen loopt. Ze moeten wat er ook gebeurt doorgaan. Extra leuk is dat we daarna met zijn allen naar NDT gaan.”

De ongeremde mens

Het Danshuis bestaat 32 jaar, Dansgroep Haarlem twaalf jaar. Haya: “Uitgangspunt voor ‘Wild’ is het archetype van de wilde mens. Het begint dat ieder van ons in een keurslijf zit, de trouwjurk is daarvoor het ultieme kledingstuk. Als dat wordt afgegooid begint de zoektocht naar de authentieke mens. De vraag is hoe de nieuwe ‘wilde’ zich verhoudt tot het gewone leven. Ik wens iedereen die komt kijken een cirkel toe waarin je echt even tot jezelf komt.” Bijzondere vermelding zijn de unieke tunieken die de acht dansers aan het eind aan hebben. Ze zijn gemaakt met plantaardige verf en vilt door Rianne Vermeulen-Fikinger. Aanvang; 20.30 uur. Het is 2 voor de prijs van 1. Voor Wild treedt het LAVA collective op met ‘étude des hommes’.

Rimke: “Natuurlijk gaan onze leerlingen ook meedoen aan de workshops van het Scapino Ballet en African Contempary of misschien wel aan mime en rollerskate.” Kijk voor meer info: op schuur.nl of stadsschouwburghaarlem.nl

Op de foto: De 18-jarige danseres Lois Rooseman in het publiciteitsbeeld van WILD

Tekst: Willem Brand

Foto: Rutger Vos