Haarlemmermeers Scholieren Debattoernooi

Algemeen
Bord gemeente Haarlemmermeer.
Bord gemeente Haarlemmermeer. (Foto: Archief Rodi Media)

HOOFDDORP - Zestien scholierenteams debatteren donderdag 21 november in het raadhuis om de eer zich een jaar lang beste debaters van Haarlemmermeer te mogen noemen. Het is de twaalfde editie van een uniek debattoernooi.

Aan het toernooi doen teams mee van de KSH (winnaar van de elfde editie), het Haarlemmermeer Lyceum (dat zeven keer de titel in de wacht sleepte), het Nova College/mbo-ict en het Kaj Munk College.

Het toernooi begint 9.30 uur en duurt tot 16.00 uur. Er zijn drie debatrondes voor de lunch (vanaf 12.00 uur) en twee debatrondes daarna.

Het finaledebat is vanaf 14.50 uur in de Raadzaal, met na een kort juryberaad de uitslag en prijsuitreiking. Het finaledebat en prijsuitreiking zijn live te volgen via gemeenteraad.haarlemmermeer.nl.

Amerikaans

Debatten in het Haarlemmermeers Scholieren Debattoernooi toernooi gaat volgens het Amerikaans Parlementair systeem (gereguleerde volgorde van voorstanders-tegenstanders, met spreektijden en regels voor interrupties), over stellingen die een kwartier voor elke ronde worden bekendgemaakt, en waarbij de teams krijgen toegedeeld of ze vóór of tégen de stelling zijn.

De finale is tussen de twee beste teams van de twee beste scholen. Daarnaast is er een puntenklassement en een prijs voor de beste individuele debater.

Stellingen

De stellingen van dit jaar zijn in handen van Alan Massom en Emma Bos, debaters van vorige edities van het toernooi.

Het Haarlemmermeerse toernooi is uniek in Nederland, omdat raadsleden, ambtenaren van de gemeente en jongerenwerkers uit de gemeente in de jury zitten.