Vrijheidslunch leverde vol Dorpshuis Zwanenburg op

Algemeen
De vrijheidsmaaltijd zorgde voor bijzondere ontmoetingen en een goed gesprek aan de eettafel.
De vrijheidsmaaltijd zorgde voor bijzondere ontmoetingen en een goed gesprek aan de eettafel. (Foto's: Peter Vreeswijk)

ZWANENBURG - De Zonnebloem, afdeling Zwanenburg-Halfweg, ontving 54 gasten in de huiskamer van het Dorpshuisvoor de Vrijheidslunch die door 23 vrijwilligers van De Zonnebloem was voorbereid.

Saskia Vreeswijk

Het Comité 4 en 5 mei initieert deze vrijheidsmaaltijden. In het hele land worden ze georganiseerd en dus ook in Zwanenburg. De vrijheidsmaaltijd zorgt voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel en is de plek voor een goed gesprek over vrijheid.

Thema

Het Comité verbindt een jaarlijks thema aan de vrijheidsviering. Dit jaar is dat ‘vrijheid in verbondenheid’. Immers in het voorjaar van 2020 leek het dat Corona ons dichter bij elkaar zou brengen. Na bijna twee jaar blijkt dat maar deels waar.


Het rollend materiaal stond te wachten in de gang.

Voordat met de lunch in het Dorpshuis werd begonnen werd stil gestaan bij de betekenis van 5 mei. Daarna werd het Wilhelmus gezongen en geproost op de vrijheid. Na de soep werd een goed verzorgde broodmaaltijd geserveerd. Tussendoor werd door een van de vrijwilligers nog een “vrijheidsgedicht” voorgedragen en na afloop kon er bij de ijscokar op het terras een Italiaans ijsje worden gehaald halen of laten bezorgen.

Vrijheidssoep

Na het gezamenlijk zingen van We’ll meet again van Vera Lynn keerde een ieder huiswaarts met een feestelijk verpakt blik vrijheidssoep. Deze soep is dit jaar gemaakt door chef Nadia Zerouali, onder andere bekend van het tv-programma BinnensteBuiten.