Zaterdag 20 april Lezing: Vliegparken in West Nederland in WO 2

Nieuws
Tijdens die vijf dagen moesten de verschillende afdelingen van het ene naar het andere veld worden verplaatst.
Tijdens die vijf dagen moesten de verschillende afdelingen van het ene naar het andere veld worden verplaatst. (Foto: aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - Toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen (Faal Gelb), stonden de 125 gevechtsklare vliegtuigen van de Nederlandsche Luchtvaart Afdeling (LVA) verspreid over 8 vliegparken. Dat waren de vliegparken: Bergen, Waalhaven De Kooy, Hilversum, Schiphol, Buiksloot Ruigenhoek en Ypenburg. 

Zaterdag 20 april Peter de Raaf hier een lezing over in het CRASH museum. Aanvang; 13.00 uur.

De Marineluchtvaartdienst beschikte ook over eigen steunpunten en was de opleiding op enkele andere vliegparken geconcentreerd. Er waren ook nog enkele hulpvliegparken, die in de vijf oorlogsdagen van 10 tot en met 14 mei een rol hebben gespeeld.

Gebombardeerd

Tijdens die vijf dagen moesten de verschillende afdelingen van het ene naar het andere veld worden verplaatst. Dat kwam doordat sommige velden kapot gebombardeerd waren, waardoor ze onbruikbaar waren. Een andere reden was dat de Duitsers een aantal van de velden hadden ingenomen of dat dreigeden te doen.


Waar lagen al deze vliegparken? (Foto: aangeleverd)

Peter de Raaf heeft gepoogd een antwoord te vinden op onderstaande vragen en vertelt daar uitgebreid over: waar lagen al deze vliegparken, wat speelde zich daar af tijdens de meidagen van 1940, wat herinnert nu nog aan die vliegparken, kan je er vandaag de dag nog wat van terug vinden en was de LVA voorbereid om ons land te verdedigen?

Renovatie

De toegang tot het CRASH museum bedraagt gedurende de renovatie van het fortgebouw 5 euro voor volwassenen en kinderen van 13 jaar en ouder, 2 euro 50 voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Kinderen jonger dan 7 jaar, donateurs en veteranen hebben gratis toegang.

Reserveren

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-’45 is gevestigd in het fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout. Het museum is geopend op zaterdag en iedere tweede zondag van de maand van 10.30 tot 16.30 uur. Met ingang van mei is CRASH iedere zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur en iedere zondagmiddag van 12.00 tot 16.30 uur geopend.

Reserveren kan via de website op www.crash40-45.nl/toegang-reserveren/.
Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt u de website www.crash40-45.nl.