Woningeigenaren kunnen goedkoop lenen voor verduurzamen

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen, energie willen besparen en energie willen opwekken, kunnen een lening aanvragen voor maximaal 10.000 euro en een gunstig rentepercentage van 2,5 procent bij een looptijd van tien jaar. Het college vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met Verordening Stimuleringslening Energie Haarlemmermeer 2024.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) zet al jaren met veel succes en impact duurzaamheidsleningen in als stimulerend instrument, zoals bijvoorbeeld de starterslening waar de gemeente Haarlemmermeer al gebruik van maakt. Het college stelt met de Verordening Stimuleringslening Energie Haarlemmermeer 2024 voor om particuliere woningeigenaren te helpen met de stimuleringslening gericht op energiebesparing en energie-opwek.

Rentepercentage

Afgelopen najaar heeft de gemeenteraad de motie ‘Duurzaamheidslening Woningeigenaren #2’ aangenomen. De raad heeft daarbij het college opgedragen een duurzaamheidslening in het leven te roepen. Het college stelt de raad nu voor om de ‘Verordening Stimuleringslening Energie Haarlemmermeer 2024’ vast te stellen. In de verordening is uitgewerkt welke maatregelen (warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, hoogrendementsglas, lagetemperatuurverwarmingsinstallatie en elektrificeren kookvoorziening) in aanmerking komen voor een lening. Het lening bedrag is maximaal 10.000 euro per woning en het rentepercentage is 2,5 procent bij een looptijd van maximaal 10 jaar. Dit is dus erg voordelig nu rentepercentages in de markt variëren tussen de 6 en 12 procent.

Stimuleringslening

Wethouder Charlotte van der Meij: Het verduurzamen van een eigen huis is niet voor iedereen even makkelijk of vanzelfsprekend. Niet iedereen heeft het bedrag daarvoor op de plank liggen. Een stimuleringslening zoals deze ondersteunt woningeigenaren in het verduurzamen van hun huis, tegen lage rente.”

Eerst moet de gemeenteraad het krediet nog toekennen in de Voorjaarsrapportage. Daarna kunnen inwoners de lening aanvragen via de gemeente. Via InforMeer worden inwoners hierover geïnformeerd als dit mogelijk is. Inwoners die op de hoogte willen blijven van informatie over de energietransitie, kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief van Nieuwe Energie.