Programma dodenherdenking Heiloo op 4 mei: hier kun je herdenken

Gemeentenieuws
Ook dit jaar weer kranslegging door veteranen.
Ook dit jaar weer kranslegging door veteranen. (Foto: Arjan Hoogvorst)

HEILOO - De jaarlijkse twee minuten gezamenlijke stilte komen er weer aan. Zo herdenkt ook heel Heiloo zaterdag 4 mei de slachtoffers die gevallen zijn tijdens oorlogssituaties en vredesoperaties sinds de Tweede Wereldoorlog. Iedereen is welkom bij de herdenking, zowel in de Witte Kerk, tijdens de stille tocht, als bij het monument ‘Man van Vught’. Daar gaan klokslag 20.00 uur de twee minuten stilte in. Wat is het programma van dodenherdenking op 4 mei in Heiloo?

Programma Heiloo 4 mei

Om 18.50 uur start deze vierde mei de inloop van de Witte Kerk, waar om 19.00 uur een herdenking begint met een welkom door ceremoniemeester Axel Weggelaar van Gemeente Heiloo.

Voorzitter van Historische Vereniging Heiloo Jaap de Graaf levert een bijdrage genaamd ‘Verhalen uit Heiloo die niet eerder verteld werden’.

Veteraan Maarten Vissers gaat vervolgens in op zijn ervaringen tijdens de missies waaraan hij heeft deelgenomen in Albanië/Kosovo, Eritrea/Ethiopië, Bosnië, Irak en Afghanistan en wat vrijheid voor hem betekent.

Alissar Mori tot slot vertelt als Syrische statushouder over haar gevoel van vrijheid in Nederland.

De bijdragen van de sprekers worden omlijst met muziek van Donna Musica met medewerking van sopraan Elise Keep.

Stille tocht dodenherdenking Heiloo

Vervolgens is het ruim een halfuur later om 19.35 uur tijd voor de stille tocht. De start is bij de ingang van de Witte Kerk en vanaf daar gaat het langs het verzetsmonument aan de Kennemerstraatweg, via de Dokterslaan en Maas Geesteranusweg naar Frederica’s Hof, waar de dodenherdenking plaatsvindt bij monument ‘Man van Vught’.

Om 19.55 uur zijn er kransleggingen door het college van burgemeester en wethouders en door de veteranen van Heiloo, gevolgd door het taptoe-signaal door een trompettist. Precies om acht uur is dan de dodenherdenking met twee minuten stilte, waarna het Wilhelmus klinkt onder leiding van het orkest Caecilia.

Na het vaderlandse volkslied houdt burgemeester van Heiloo Mascha ten Bruggencate een toespraak en draagt haar jonge collega kinderburgemeester Fleur Bakker een gedicht voor. Ter afsluiting is er de bloemlegging door scoutinggroepen Rurick en Victorie en het aanwezige publiek. Rond halfnegen eindigt de herdenking.

Vlak voor de stilte klinkt jaarlijks de Last Post.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant