Het Nederlands Saxofoon Octet in Lucaskerk te Winkel

Cultuur
Het Nederlands Saxofoon Octet.
Het Nederlands Saxofoon Octet. (Foto: aangeleverd)

WINKEL - Het Nederlands Saxofoon Octet speelt op 19 december in de Lucaskerk. Het concert vindt in verband met de coronamaatregelen op zondagmiddag om 15.00 uur plaats.

Het saxofoon-octet maakt een coronaproef programma rond de 9e symfonie van Dvorák. ‘Uit de nieuwe wereld’ komt in het nieuwe normaal in een heel ander daglicht te staan. David Cristóbal Litago maakte een bewerking voor acht saxofoons van dit iconische werk en samen proberen ze op veilige afstand door de muziek toch dichter bij elkaar te komen. Geflankeerd door twee premières van jonge componisten Sarah Neutkens en Orkun Agir.

Onuitputtelijk

De Saxofoon, Stem van Sax, heeft een nogal uitgebreide familie van instrumenten met een onuitputtelijk kleurenspectrum. Van de sprankelend hoge sopranino, via de welbekende sopraan, alt, tenor en bariton, tot het ronkend vette geluid van de bassaxofoon. Het Nederlands Saxofoon Octet (NS8), opgericht in 2014, bespeelt de uitvinding van Adolphe Sax als een orkest en waagt zich aan bewerkingen van allerlei bezettingen. Zij kregen het recht van de Schönberg Foundation om het fantastische ‘Verklärte nacht’ te bewerken en uit te voeren. Datzelfde geldt voor het ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt. Het NS8 gaf concerten tijdens het Grachtenfestival Amsterdam, Festival Wonderfeel en Festival Oranjewoud, in het Guggenheim Museum Bilbao en op het Manana Manana Festival. In november 2019 presenteerde NS8 haar eerste cd in het Concertgebouw Amsterdam.

Coronamaatregelen

Reserveringen en informatie met betrekking tot de coronamaatregelen via www.culturelestichtingniedorp.nl of bel met Liesbeth van der nagel 0224-54 21 19. De organisatie hoopt de bezoekers op 19 december te mogen verwelkomen in de verwarmde Lucaskerk aan de Dorpsstraat in Winkel. Het concert begint om 15.00 uur. De toegangsprijs is € 15,= inclusief één consumptie. De zaal is ruim een half uur van tevoren open zodat men veilig binnen kan komen. Helaas kan geen gebruik worden gemaakt van de garderobe en er is geen pauze. Parkeren is gratis.