Na 25 jaar laatste ronde voor de Bruna in Anna Paulowna: eigenaar Fulco kijkt uit naar nieuwe avonturen

Nieuws
Zaterdag 1 Juli gaan de deuren dan toch echt definitief dicht.
Zaterdag 1 Juli gaan de deuren dan toch echt definitief dicht. (Foto: foto: vincentdevriesfoto.nl)

ANNA PAULOWNA- Na een bewogen reis van 25 jaar sluit de Bruna zaterdag 1 juli voorgoed haar deuren in Anna Paulowna. Het is het einde van een tijdperk, maar het begin van nieuwe avonturen voor eigenaar Fulco Westra (51). Terwijl de uitverkoop in volle gang is, deelt hij zijn gedachten over deze mijlpaal en zijn toekomstplannen.

Door: Sandra Ooms

‘Er worden mij de gekste dingen aangeboden’

Met gemengde gevoelens besloot Fulco om de winkel achter zich te laten en te ontdekken wat het leven voor hem nog meer in petto heeft. “Na lang wikken en wegen heb ik de knoop doorgehakt om te stoppen”, zegt hij met een sprankeling in zijn ogen. “Ik ben in een fase van mijn leven waarin ik wil verkennen wat er daarbuiten nog meer is. Wie weet welke nieuwe avonturen op me wachten! Ik sta open voor alles. Ik ben benieuwd wat er op mijn pad komt. Het is wel grappig, want er worden mij de gekste dingen aangeboden, van zij-instromer op school tot pizzamaker,” lacht hij. “Maar dat is niet mijn ding. Ik denk meer aan een baan in de marketing of een functie als accountmanager, in elk geval iets in de commerciële richting. Met 25 jaar ervaring heb ik veel te bieden.”

Even slikken 

Natuurlijk wordt het straks wennen voor Fulco. “Ik ga sommige vaste klanten wel missen. Zij komen hier al jaren. En in die jaren ontstaat er een band, waarin zij alles delen over hun leven. Dus dat zal best even slikken worden.”

Manusje van alles

Het begon allemaal 25 jaar geleden, toen de Bruna haar deuren opende in het fonkelnieuwe winkelcentrum Molensluis in Anna Paulowna. In het begin samen met zijn vader. Fulco, destijds een jonge ondernemer, kwam toen net uit het supermarktwezen. Fulco: “Ach, ik heb voor mijn tijd in de Bruna van alles gedaan. Ik ben ooit begonnen als flessenjongen in de supermarkt. Hierna doorliep ik de detailschool in Alkmaar, daar heb ik al mijn papieren gehaald. Ik ben een aanpakker, en dat viel op. In de jaren daarop ben ik voornamelijk bezig geweest met het opstarten van de voormalige Vezo supermarkten. Ik werkte hierbij keihard op elke afdeling waar ik maar nodig was. Op een gegeven moment is de foodafdeling van Vezo naar de ‘Super’ gegaan en de non-foodafdeling ging door als de Action. Mijn overstap naar Bruna was geen grote. Ik zag deze winkel als een soort kleine supermarkt, want Bruna heeft een uitgebreid assortiment. In die beginjaren waren we niet alleen een boekenwinkel, maar ook een Postbanklocatie. Later voegden we PostNL- en ING -servicepunten toe. We groeiden mee met de behoeften van onze klanten en boden altijd meer dan alleen boeken.”

Rages

Gedurende de jaren heeft de winkel verschillende gedaanteverwisselingen ondergaan, van de overgang van de gulden naar de euro tot de opkomst en ondergang van talloze rages, zoals Diddle, Scoobydoo-touwtjes en Pokémon. En laten we de revolutie van het internet niet vergeten! “Samen met Bruna Nederland hebben we altijd ingespeeld op de veranderingen. We maakten de sprong naar online en zorgden ervoor dat onze klanten konden profiteren van de nieuwste technologieën.”

‘Ik ben trots op mijn meiden!’

Het leven als winkelier bracht niet alleen hoogtepunten met zich mee, maar ook uitdagingen. Vooral het afgelopen jaar, tijdens de turbulente coronatijd, moest de eigenaar veerkracht tonen. Terwijl de Bruna tijdelijk de deuren moest sluiten, bleef de winkel open voor PostNL en ING. Samen met zijn toegewijde team heeft Fulco alle stormen doorstaan. “Ik ben ontzettend trots op ‘mijn meiden’ en André. Sommige teamleden zijn al meer dan 20 jaar bij me, zelfs de zaterdaghulpen bleven vaak langer dan verwacht. Hun toewijding en inzet hebben me altijd een goed gevoel gegeven.”

Nieuw hoofdstuk

Nu is het tijd om een nieuw hoofdstuk te beginnen. “Maar eerst wil ik de Bruna goed afronden. Ik heb de winkel verkocht aan een investeerder, hij gaat de ruimte verhuren aan Thuisin van Brederode uit Den Helder, een winkel gespecialiseerd in woninginrichting. Ik vind het een heel fijn idee dat het pand niet leeg komt te staan en dat er een invulling voor is. Dat maakt mijn vertrek makkelijker. Een lege winkel doet ook zo triest aan. Gelukkig is er weinig leegstand in dit winkelcentrum.”

Opruiming

Het aftellen is begonnen en de opruiming is nu gestart met mooie kortingen, voornamelijk op boeken, schrijfwaren en wenskaarten. Fulco nodigt iedereen uit om langs te komen. Vrijdag 30 Juni is de laatste dag dat men nog bij de Bruna in Anna Paulowna terecht kan. Zaterdag 1 Juli gaan de deuren dan toch echt definitief dicht.