Peter stak al zijn spaargeld in een draaimolen: ‘Iedereen kan meedoen, niets is onmogelijk’

Nieuws
Het succes van de Dolle Bonte Molen zou niet mogelijk zijn zonder de steun van Peter's zoon, Mark van Hest.
Het succes van de Dolle Bonte Molen zou niet mogelijk zijn zonder de steun van Peter's zoon, Mark van Hest. (Foto: Edwin Wittink)

HIPPOLYTUSHOEF - De ‘Dolle Bonte Molen’, een speciale draaimolen in Hollands Kroon, heeft onlangs financiële steun ontvangen van het ‘Iedereen kan Meedoen’ fonds via de Hollands Kroonse Uitdaging. Deze steun stelt de organisatie in staat om mensen met een beperking op een verantwoorde en veilige manier te laten genieten van kermisplezier. Door aanpassingen te maken aan de attractie kunnen rolstoelgebruikers en mensen met dementie nu ook van deze bijzondere ervaring genieten.  Wij spraken met de gedreven eigenaar, Peter Van Hest (56), die ons meenam in zijn inspirerende verhaal.

Door: Sandra Ooms

In 2016 ging Peter als vrijwilliger op vakantie met mensen met een beperking. Op die reis ontdekte hij een schommel waar rolstoelen in pasten, en dat bracht hem op een lumineus idee: ‘Wat leuk voor op de kermis,’ dacht hij. Met een liefde voor kermisattracties die terug gaat tot zijn jeugd, begon Peter te fantaseren over het bezitten van zijn eigen draaimolen. Na wat online speurwerk vond hij een prachtige molen die hem niet meer losliet. “De draaimolen bleef door mijn hoofd spoken,” zegt Peter. “Ik ben eens gaan kijken bij de draaimolen die in Zuid-België stond. Ze spraken daar alleen maar Frans, maar met handen en voeten kon ik veel duidelijk maken. Uiteindelijk heb ik een deal kunnen sluiten. Een lening bij de bank lukte niet, en een bedrijfsplan maken ook niet. Dus heb ik al mijn spaarcenten bij elkaar geraapt en daarmee de molen gekocht. Ik ben toen wel even vergeten om het te vragen aan mijn vrouw,” grinnikt hij.

Twee weken later haalde Peter samen met zijn broer en twee neven de molen op met een vrachtwagen. In 2017 haalde hij zijn vrachtwagenrijbewijs en begon hij te werken om extra geld te sparen voor de restauratie. Stap voor stap herstelde hij de molen met veel toewijding. Op de molen plaatste hij stevige attributen uit 1940 die geschikt waren voor mensen met een beperking. “Maar de ontwikkeling gaat gewoon door. Ik pas het af en toe eens aan.”  Het administratieve gedeelte was ook een uitdaging: “Er moest een bouwtekening komen voor de keuring. Gelukkig had ik hiervoor veel hulp van bedrijven in de omgeving via sponsoring, zo heb ik het voor elkaar gekregen. De molen heeft de strenge TÜV-keuring doorstaan,” vertelt hij trots.

‘Ik zet de molen gerust een tijd stil’

In 2021 was het zover, de molen werd feestelijk geopend door de burgemeester. Een bijzondere gast was Amber Vos, een rolstoelgebruiker die Peter nog kende van zijn vrijwilligerswerk op vakanties. Ze kwam speciaal over uit Breda om het allereerste ritje te maken op de Dolle Bonte Molen. Peter en zijn gezin stonden daar met trots. De molen biedt nu inclusief kermisplezier voor iedereen en Peter is vastberaden om dit te blijven doen. “Er kunnen rolstoelen op de molen, maar ook hele ziekenhuisbedden als dat nodig is. Mensen met een beperking mogen altijd gratis ritjes op de molen maken. De gewone kermisklanten betalen voor een ritje, maar als er dus iemand met een rolstoel komt, dan zet ik de molen gerust drie kwartier even stil om de molen om te bouwen. Iedereen mag dan even wachten, want het is een hele belevenis voor deze mensen die nooit eens in een attractie kunnen. Ze zijn me altijd heel dankbaar,” vertelt Peter met een glimlach. Een vrouw met dementie uit een woon-zorgcomplex voor mensen met dementie, de Polder Hoeve in Anna Paulowna, wilde na een ritje in de molen zelfs met me trouwen,” lacht hij. “Dat is toch heerlijk, ik geniet van alles wat ik meemaak. Ik neem er ruim de tijd voor. Rondom het kermisseizoen sta ik veel bij woonzorgcomplexen.”

Zoon Mark

Het succes van de Dolle Bonte Molen zou niet mogelijk zijn zonder de steun van Peter’s zoon, Mark van Hest (15). Hij helpt graag met op- en afbouwen, draait mee in de molen en is verantwoordelijk voor het ophalen van kaartjes en de bediening. “ Als ik vrij ben van school, ga ik mee met mijn vader. Dit jaar staan we sowieso op wel tien plaatsen per jaar, ik kan daar echt van genieten” vertelt Mark enthousiast. Peter knikt: “Het is geweldig om te zien hoe we mensen gelukkig kunnen maken met deze molen. Het blijft me keer op keer ontroeren.”

Hij kon er maar geen genoeg van krijgen

Een mooie ervaring dat nog lang in het geheugen van Peter gegrift zal staan is een moeder, werkzaam bij ‘s Heeren Loo in Julianadorp, zij bracht haar zoon mee naar de molen. De jongen heeft meerdere beperkingen en kan niet praten, maar zijn reactie was overduidelijk. Zodra hij de vrolijke muziek hoorde, werd hij meteen enthousiast en zwaaide hij van plezier met zijn armen. “Het raakte me diep van binnen,” vertelt Peter ontroerd. “Hij heeft een uur op de molen gezeten, en er was even een stroomstoring tussendoor, maar daarna draaiden we weer verder. Hij genoot ontzettend. Zijn ouders hadden dit nog nooit meegemaakt. Normaal heeft hij na vijftien minuten ergens geen belangstelling meer voor, maar hier kon hij maar geen genoeg van krijgen. Het was prachtig om te zien.”

Ook in Nederhorst den Berg maakte Peter onvergetelijke momenten mee. “Ik herinner me een man met twee kinderen die een spierziekte hebben. Ze wilden maar niet van de molen af. De uitdrukkingen van blijdschap op die gezichtjes zijn goud waard. Mijn ervaring als vrijwilliger op vakanties waarbij we in Frankrijk een reuzenrad voor 32 rolstoelgebruikers een heel uur huurden, motiveerde me om dit te realiseren. ‘Alles kan. Niets is onmogelijk,’ zeg ik altijd. De unieke momenten die hij heeft meegemaakt met de Dolle Bonte Molen, vult Peter met dankbaarheid en vreugde. “Ik geniet van alles wat ik meemaak. Ik neem er ruim de tijd voor,” zegt hij met een warme glimlach. 

Steun

Peter is vastberaden om het inclusieve kermisplezier voort te zetten, maar weet dat dit niet zonder steun kan. “Soms moet ik niet vergeten om ook te zorgen dat er geld binnenkomt. De kosten groeien de pan uit. Ik moet de verzekering betalen, keuringen en onderhoud aan de vrachtwagen. Dan maak ik maar extra uren en werk ik ergens als zzp’er. Ik heb een kermis- en dienstverleningsbedrijf en ben inzetbaar als lasser, buschauffeur, verkeersregelaar en vrachtwagenchauffeur. Ik ben van alles markten thuis. De draaimolen doe ik erbij. Er zijn nog steeds hier en daar wel mensen die bijspringen maar meer steun op sponsorbasis zou erg welkom zijn. De uren die ik erin steek zijn sowieso onbetaalbaar. Als ik langs kom bij een zorginstelling doe ik dat belangeloos en alleen tegen kostprijs. Als ik vier uur moet draaien ben ik vijf dagen bezig met de op- en afbouw. Het geld dat ik voor de molen nodig heb moet en zal voor elkaar komen. ” merkt hij op. Als je ook wilt bijdragen aan dit hartverwarmende initiatief, kun je een steentje bijdragen via www.dollebontemolen.nl/contact.

(Foto’s: Edwin Wittink)