Stichting Wijland de Kampen: samen sterker bij een levensbedreigende ziekte

Nieuws
Ingrid en Sjim op de brug van hun weiland.
Ingrid en Sjim op de brug van hun weiland. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

‘T VELD - Op een koude dinsdagavond, 4 december 2001, begon het verhaal van Ingrid (53) en Sjim van der Stoop (56). Een ogenschijnlijk normale avond die al snel transformeerde naar een emotionele achtbaan. Hun zesjarige zoon werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte, wat niet alleen hun wereld op zijn kop zette maar ook de kiem legde voor een nieuw avontuur genaamd ‘Stichting Wijland de Kampen’: een prachtige plek voor mensen die te maken krijgen met een levensbedreigende ziekte, kanker hebben, of hebben gehad of hun dierbaren aan deze ziektes hebben verloren. Bij Ingrid en Sjim vinden zij een toevluchtsoord om samen te zijn en ervaringen te delen.

Door: Sandra Ooms

Een plek waar iedereen zichzelf kan zijn

Ingrid blikt terug op de eerste zorgen om de pijnlijke buik van hun zoontje. “Na een bezoek aan de huisarts bleek het een Wilmstumor te zijn, een zeldzame vorm van nierkanker. Een jaar van intensieve behandelingen volgde, waarin niet alleen onze zoon, maar ons hele gezin op de proef werd gesteld. Te midden van deze uitdagende periode hebben we ook prachtige momenten mogen beleven. In het ziekenhuis genoot hij, net als alle andere patiëntjes, intens van de Cliniclowns, de excentrieke dokters en assistenten. Iedereen zette zich enorm in om het voor de kinderen op de afdeling draaglijker en plezieriger te maken. Bovendien mocht hij een wens doen bij Make-A-Wish. We vlogen met het vliegtuig naar Euro Disney in Parijs, kregen een dagje van de Opkikker, en een week weg van Villa Pardoes. We hadden geen idee dat dit alles bestond. Het was zo bijzonder en waardevol. Niet alleen omdat we werden verwend, maar deze dagen draaiden niet alleen om onze zoon; het ging om het hele gezin, om samen zijn,” deelt Ingrid met een glimlach. Gelukkig kwam alles ook goed: na een jaar aan behandelingen leeft hun zoon nu met één nier, wat uitstekend gaat. “Hij is inmiddels 28 en het gaat erg goed met hem.” 

Tijdens deze aangrijpende ervaringen besloot Ingrid om - als alles weer goed zou gaan - vrijwilliger te worden. Ze hielp al snel bij de dagopvang van het bejaardentehuis, en het gezin ving tien jaar lang een meisje van Europakinderhulp uit Oostenrijk op. Ook vaart ze al heel wat jaartjes mee als vrijwilligster op de Prins Willem Alexander boot “Ik was en ben gelukkig als vrijwilliger. Bovendien zijn tuinieren en workshops geven activiteiten waar ik enorm van geniet.” 

Wijland de Kampen

Een nieuw avontuur diende zich aan toen ze de kans kregen om het weiland naast hun huis, dat ze al een aantal jaren huurden, te kopen. “Deze kans maakte ons extreem blij, want hier konden we iets mee doen, niet alleen om er een paar schapen op te laten lopen, er was zoveel meer mogelijk.” Samen overpeinsden ze hun eigen ervaring en de steun die ze ontvingen destijds. “Dat inspireerde ons om van ons mooie weiland/eiland een inlooptuin te maken, waar mensen die te maken hebben (gehad) met een levensbedreigende ziekte, kanker hebben of hebben gehad of hun naasten eraan hebben verloren. Zij kunnen langskomen om te knutselen of koffie te drinken en er voor elkaar te zijn. Zo werd Wijland de Kampen geboren, dat op 4 juni 2023 officieel werd geopend. Ingrid voegt toe: “Toen waren we nog niet klaar, maar een goede vriend van ons was erg ziek en wilde heel graag dat hij de locatie samen met onze zoon zou openen. Dus dat gebeurde. We vierden de opening met familie en buurtgenoten. Onze zoon knipte het lintje door met onze goede vriend, hij kon het nog net meemaken. Op 13 juli zijn we officieel van start gegaan.”

Een weiland op een eiland

“Het is een weiland op een eiland in de Kampen (‘t Veld). Op dat eiland stond een oud schuurtje dat we hebben vervangen. We hadden een nieuwe schuur nodig. De aannemer kon het materiaal leveren, maar geen personeel. Dus besloten mijn man en ik om samen de schuur te gaan bouwen, en als we extra handjes nodig hadden stonden onze kinderen ook paraat. We wilden iets terugdoen en iets betekenen voor anderen na alle hulp die we zelf hebben gekregen toen onze zoon ziek was, ook de zorg en opvang van onze dochters was onbetaalbaar. Dat gaf ons zo veel steun. Wij willen deze steun nu ook aan anderen bieden. Iemand blij maken, maakt ook ons blij.”

‘We maken het samen gezellig’

“Een bezoek is geheel gratis en vrijblijvend, we bieden geen zorg; het is de bedoeling dat we er met z’n allen een gezellige ochtend of middag van maken. Niet alleen kun je komen voor een kop koffie of thee, maar ook om te tuinieren, creatief bezig te zijn, spelletjes te spelen, te timmeren, lekker te chillen, ondersteuning krijgen bij tablet, laptop en telefoon of samen te wandelen. Kortom, samen genieten door leuke dingen met elkaar te doen en elkaar tot steun te zijn, in een prachtige omgeving waar je gewoon even jezelf kunt zijn,” legt Ingrid uit. Voor sommige mensen is de drempel hoog om langs te komen. Ze moeten letterlijk en figuurlijk een brug overgaan als ze langskomen. “Als je het prettig vindt, neem je een maatje mee; samen is het makkelijker om de stap te zetten,” voegt Ingrid toe. “Ook mannen zijn hier van harte welkom. Ze denken dat we hier alleen maar knutselen met de dames. Maar klaverjassen, keezen of sjoelen kan ook. Of in de tuin werken, hout bewerken en wandelen: alles is hier mogelijk.

‘Ik ben er nog stil van’

Ingrid en Sjim voelen zich enorm gesteund door alle vrijwilligers die hun willen helpen. Stralend vertelt ze: “De mannen van de Ronde Tafel Schagen gaan straks kerstbomen verkopen bij Restaurant Stiel op de Markt in Schagen, om deels geld op te halen voor onze stichting. En de Kerstbomen Boy uit Nieuwe Niedorp gaat ons een bedrag doneren voor elke kerstboom die hij verkoopt. Zelf hadden we 1 oktober met de open dag een kraampje geplaatst op ons erf, waar we met onze vrijwilligers bloemen, bloemzaad, en pompoenen uit de tuin en knutsels verkochten voor een paar euro. We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar er kwamen bijna vierhonderd mensen een kijkje nemen op ons Wijland, ik ben er nog stil van. Zoveel warmte uit onze omgeving.”

Doneren?

Voor mensen die geïnspireerd zijn door dit verhaal, biedt ‘Wijland de Kampen’ verschillende manieren om betrokken te raken. Met het ANBI-nummer is het fiscaal aantrekkelijk voor bedrijven om te doneren aan de stichting. Ze sparen momenteel voor tuin- en timmergereedschap om hun activiteiten verder te verbeteren. Of je nu wilt sponsoren of je verhaal wilt delen: elk gebaar draagt bij aan het werven van meer warme herinneringen op ‘Wijland de Kampen’. Ingrid besluit: “Check onze Facebookpagina Stichting Wijland-De Kampen of op instagram stichting_wijland_de_Kampen, om te kijken wat er elke donderdag op de planning staat qua activiteiten en als je gezellig mee wilt doen, Meld je even aan, je bent meer dan welkom.”

Meer informatie: wijland-dekampen.nl. Stichting Wijland-De Kampen, Kamperweg 4 in ’t Veld. Elke donderdag open voor inloop van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.