De 10 vragen aan... Dina Popma

Nieuws
Dina Popma.
Dina Popma. (Foto: Kenneth Stamp)

HOLLANDS KROON - In de wekelijkse rubriek ‘De 10 vragen aan...’ komen bewoners of bekenden uit de gemeente Hollands Kroon aan het woord, zij beantwoorden 10 vragen en nomineren een volgende inwoner.  

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Dina Popma. Ik ben 39 jaar oud en ik ben artiest van beroep. Ik ben zangeres, gitariste, schrijf en produceer mijn eigen albums en ben tevens zangcoach. Ik geef zanglessen en organiseer diverse zangworkshops. Daarnaast organiseer ik maandelijks een ‘Samen Zang’ avond, waarvan de locaties variëren maar allemaal in Hippolytushoef en omgeving plaatsvinden.

Waar ben je geboren?

Ik ben opgegroeid in Oppenhuizen, dat dicht bij Sneek in Friesland ligt. Daar woonde ik tot mijn 18e, waarna ik mijn vleugels uitsloeg en naar Zwolle verhuisde. Na het afronden van mijn studie ben ik daar een tijd gebleven, totdat ik jaren later onverwachts op Wieringen belandde.

Wat heb je met deze gemeente?

In 2020 verhuisde ik voor de liefde naar Hippolytushoef, vanaf het moment dat ik op Wieringen kwam, voelde ik me direct thuis. Ik kom oorspronkelijk uit een dorp en het was heerlijk om terug te keren naar een gemeenschap waar mensen naar elkaar omkijken. Ik werd hartelijk verwelkomd en daar ben ik de gemeenschap enorm dankbaar voor!

Wat is de mooiste plek in Hollands Kroon?

Ik vind de kleiput bij Vatrop echt heel bijzonder. Toen ik daar voor het eerst kwam, leek het alsof ik terug in de tijd stapte. Het gebied bij Stroe en de dijk hebben iets heel speciaals; Wieringen geeft me een soort oer-gevoel. Een buurman vertelde me dat er veel leidlijnen op Wieringen lopen. Een plek waar die lijnen samenkomen is bijvoorbeeld het Heidense Kapelletje, ook zo’n verborgen pareltje. Ik denk dat dit voormalige eiland, vanwege zijn ouderdom en rijke geschiedenis, een aantrekkingskracht heeft die mij met de pootjes op grond houdt, en dat bevalt mij goed.

Welke herinnering aan je woonplaats is je dierbaar?

De afgelopen 3 jaar heb ik diverse concerten georganiseerd in De Kas, een leefkas gelegen in de tuin van mijn toenmalige partner. Tijdens deze evenementen kregen artiesten een podium en genoten de aanwezigen van een avond gevuld met gezelligheid en prachtige muziek. Het absolute hoogtepunt voor mij was de komst van King Ayisoba, een Ghanese superster die met zijn traditionele Ghanese muziek de boel op zijn kop zette. Op het erf waren meer dan 50 mensen aanwezig die allen een fantastische avond beleefden en zich realiseerden dat dit een zeer bijzondere gebeurtenis was om mee te maken.

Wat is je advies aan de burgemeester?

De culturele sector staat voor flinke uitdagingen. Mijn hoop is dat cultuur een blijvend belangrijk onderdeel blijft vormen van onze gemeenschap en voldoende ruimte en ondersteuning krijgt, zodat culturele ondernemers prachtige evenementen en bijeenkomsten kunnen blijven organiseren. Cultuur is op talloze manieren enorm belangrijk voor velen van ons. Het brengt mensen samen, kan ontroeren, een lach op ons gezicht toveren en ons uitdagen om anders te denken. Naar mijn mening is dit van onschatbare waarde voor ieder van ons. Niet een gericht advies aan de burgemeester, maar wel een herinnering aan hoe belangrijk kunst en cultuur is.

Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

Als artiest merk ik soms dat de buitenwereld het idee heeft dat mijn werk een soort vrijetijdsbesteding is, alsof ik maar wat aanrommel. Maar het maken van muziek, het produceren van een album, het schrijven van nummers en optreden op hoog niveau vereist werkelijk vakmanschap, en ik neem mijn ambacht zeer serieus. Er gaat ontzettend veel tijd, toewijding en liefde in zitten. Daarom kan het soms pijnlijk zijn als er op je neergekeken wordt. Het advies ‘blijf trouw aan jezelf’ is iets waar ik altijd op terugval. Gelukkig zijn er altijd mensen die zien en waarderen wat je doet, die begrijpen dat het van onschatbare waarde is. Ondanks alle tegenslagen die je in het leven kunt ervaren, is het door trouw te blijven aan jezelf mogelijk om de plek te vinden waar je jezelf kunt zijn en waar je gezien en gehoord wordt. Dat is een les die ik in de loop der jaren heb geleerd en die ik blijf toepassen!

Wat zouden mensen echt van je moeten weten?

Mijn hart zit op de juiste plek en met veel liefde treed ik op, waarbij ik het fantastisch vind om mensen mee te nemen in mijn wereld. Tegelijkertijd ben ik een nuchtere Friezin en hecht ik veel waarde aan humor. Naast de diepgang die ik van nature opzoek, is er altijd ruimte voor een lach! Ik geniet enorm van mijn leerlingen tijdens de zanglessen en workshops. Het is geweldig om de vooruitgang bij mijn leerlingen te zien tijdens de lessen en om mensen tijdens de workshops te zien ontdekken hoe leuk zingen eigenlijk is! Meer informatie over mijn muziek, zanglessen en workshops is te vinden op: www.dinamusic.nl

Wat vind jij het beste restaurant/café in Hollands Kroon?

Ik vind de frietjes van De Wieringer Frietkraam op Westerland overheerlijk!

Wie zie jij graag als je opvolger in deze rubriek? 

Als opvolger kies ik Tine van Wel van Johanna’s Bos in Anna Paulowna. Tine is een goede vriendin en een cultureel ondernemer in hart en nieren, samen met haar man Ben van der Ploeg. Ze verdient alle aandacht voor haar prachtige werk bij Johanna’s Bos, een locatie met theater, een mini-camping en een voedselbos, gelegen midden in de polder.