Bloemendagen Anna Paulowna: ‘Wij doen mee voor de gezelligheid en de reacties’

Nieuws
De zussen zijn druk bezig met hun kunstwerk.
De zussen zijn druk bezig met hun kunstwerk. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Door: Sandra Ooms

ANNA PAULOWNA -  De omgeving van Anna Paulowna staat van zaterdag 20 april tot en met woensdag 24 april weer volop in bloei voor de 69e editie van de Bloemendagen. Mozaïeken, bewegende werkstukken, versierde straten en bruggen zijn dan te bewonderen. Onze redactie sprak met Marije Warmenhoven-Duineveld (34), die onder de carport van haar huis met zussen Liset Duineveld (37) en Ineke Duineveld (30)  een prachtig kunstwerk aan het maken zijn. Op dinsdag zijn de hyacinten opgehaald. Van woensdag tot en met vrijdag gaan ze met hun prikploeg flink aan de bak om hun werk te tonen aan de jury op zaterdag. 

114 deelnemers, ruim 40 activiteiten

Mozaïeken zijn schilderijen gemaakt op tempex, hierop worden hyacintennagels geprikt met spelden. Op elke vierkante meter gaan wel 10.000 bloemetjes. Het zijn echte kunstwerken gemaakt door jong en oud, die tijdens de Bloemendagen in de tuinen van de makers opgesteld staan. ‘s Avonds zijn de meeste mozaïeken, bruggen en straten verlicht. Dit vakmanschap wordt zowel door jong als oud gemaakt. Marije legt uit: “De bloemendagen zijn ons met de paplepel ingegeven. Deze traditie is al bijna 70 jaar oud. Vroeger werd dit gedaan met een plat mozaïek, waarop bloemen werden gestrooid in een figuurtje. Later zijn de mozaïeken rechtop gegaan en werden de hyacinten met een speldje vastgemaakt.” 

Categorieën 

Gezinnen, familieleden en vrienden uit Anna Paulowna, Breezand, Van Ewijcksluis en een stukje Wieringerwaard leveren elk jaar een prachtige bijdrage in diverse categorieën: Mozaïek (mozaïek op plat bord), Toekomstmozaïek (Tieners 13-20 jaar), Jeugdmozaïek (kinderen tot en met 12 jaar), Werkstukken (driedimensionaal met eventueel bewegende onderdelen), Brug (versierde bestaande bruggen), Straat (eigen straat of gedeelte in thema), Eigen huis & Tuin (versierd), Bedrijven in Kleur (vrije categorie voor bedrijven). 

Bloemenkoorts

Bij de familie Duineveld begon de bloemenkoorts al vanaf de peutertijd. Marije: “Mijn dochter deed twee jaar geleden al mee, toen was zij pas vier jaar. Mijn zussen en ik zijn met zijn drieën ook begonnen op jonge leeftijd.” Heel even werden ze gescheiden, toen ze qua leeftijd in verschillende categorieën terecht kwamen, maar na de tienercategorie zijn ze volledig samen verder gegaan. “Mijn moeder heeft 25 jaar meegedaan, daarna vond ze het wel goed. ‘Jullie gaan mij voorbij’, zei ze. Nu helpt ze ons elk jaar met onze vaste prikploeg van circa 15 man. De prikploeg bestaat uit familie en vrienden, veelal ook mensen uit de straat. Zij prikken de speldjes aan de bloemen, waarna de zussen ze op het bord prikken. We eindigen meestal rond de vijfde plek van de grote mozaïek. Dat klinkt spannender dan het is hoor,” lacht ze, “er zijn niet veel deelnemers in deze categorie omdat het heel veel tijd en geld kost. Mijn zussen en ik nemen hier vier vrije dagen voor op. Niet iedereen kan dat regelen. Het heeft namelijk best veel voeten in de aarde om zo’n kunstwerk te maken. We beginnen met het zoeken van ons onderwerp. Dan kopen we op eigen kosten een bord tempex in de juiste maat. De hyacinten krijg je van de organisatie. De speldjes hergebruiken we elk jaar, dat drukt de kosten wat. Dit jaar gebruiken wij wel 25 kleuren, ons werk wordt 1,20 meter x 3.10 meter. We gaan de ‘dikke dames’ maken. Tien dikke dames welteverstaan, die in hoge nood in de rij voor damestoilet staan. Hoe we erop komen? Geen idee, het hele jaar hou je je ogen open en opeens zie je een plaatje dat je aanspreekt.”

Flink aan de bank

Op dinsdag worden de bloemen opgehaald en in de drie dagen daarna is het flink aanpoten. Op zaterdag moet alles echt klaar zijn. Vanaf 9.00 uur rijdt de jury namelijk langs. Marije: “We beginnen om 8.30 uur en werken meestal wel door tot een uurtje of 22.30. Vrijdagnacht is ons werk meestal wel af. Bij sommige deelnemers wordt het weleens zaterdagochtend, dan zijn ze nog volop aan het prikken voor 9.00 uur. Gelukkig is ons dat nog niet gebeurd.”

Bomgezellig

Een aantal keer zijn ze in de categorieën jeugd en toekomst al kampioen geworden. “Maar daar doen we het absoluut niet voor, het gaat ons om de gezelligheid en het horen van de reacties van de mensen op ons kunstwerk. Op de dag van de onthulling zitten we met een paar stoeltjes in de tuin als het mooi weer is. Verbazing, vermaak én bewondering bij bezoekers, alles komt voorbij. Dat is puur genieten. Ook de dagen ervoor is het erg gezellig in de carport.”

Dagje uit

Ook dit jaar kijk je weer je ogen uit bij het zien van de prachtige werkstukken van maar liefst 114 deelnemers. Maak een dagje uit compleet met een bezoek aan één van de tentoonstellingen, rommelmarkten en de ruim 40 activiteiten. Ga met de Bloemendagentrein door de polder, pak de fiets of de auto en bekijk de prachtige bloeiende bloembollenvelden. De Poldertuin aan de Molenvaart, ook wel ‘Klein Keukenhof’ genoemd is ook weer geopend! Kortom: tijdens de Bloemendagen is er van alles te zien, te doen en te beleven voor jong en oud.


Een infoblad met daarin een deelnemerslijst en een plattegrond, is beschikbaar tijdens de Bloemendagen. Bezoekers kunnen daarmee een eigen route bepalen en met eigen vervoer (fiets, auto, motor) langs de kunstwerken en nevenactiviteiten rijden. Of download de Bloemendagen App. Met de app kunnen bezoekers eenvoudig op een mobiele telefoon zien waar de mozaïeken, werkstukken, versierde bruggen en andere objecten te vinden zijn. In de app vind je een aantal routes en kun je zelf een route bepalen. Voor meer informatie: www.bloemendagen.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding