Oud-leerling Cato Kral bezoekt RSG Wiringherlant met zonneauto

Nieuws
Cato Kral.
Cato Kral. (Foto: Hans-Peter van Velthoven)

WIERINGERWERF - RSG Wiringherlant in Wieringerwerf kreeg op woensdag 17 april bezoek van het Brunel Solar Team. Cato Kral, die vroeger zelf op deze school zat, gaf de leerlingen uitleg over het bouwen van zonneauto’s en leerde ze meer over duurzaamheid en techniek.

Cato vertelde de leerlingen over de race: “Vroeger zag ik het Brunel Solar Team wel eens op het Jeugdjournaal voorbijkomen. Nu ben ik zelf lid van het team. Ik wil graag jongeren inspireren om het belang in te zien van een duurzame toekomst. Dit is natuurlijk het allerleukst om te vertellen op mijn oude school.” Cato Kral studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Dit jaar is ze teamleider van het team. Als teamleider heeft Cato een cruciale rol in het vormgeven van de dynamiek binnen het team. Ze vindt het fantastisch hoe ieder teamlid van een andere studie komt en elkaar aan het begin van het jaar niet kende. Deze diversiteit aan achtergronden en perspectieven heeft het team geholpen om van een ontwikkelingsteam te groeien naar een high-performance raceteam. Haar beslissing om haar studie een jaar stop te zetten en zich te wijden aan het bouwen van een zonneauto getuigt van haar ongeëvenaarde vastberadenheid en passie voor technologische innovatie.

Tijdens het bezoek legde Cato uit hoe een zonneauto wordt gebouwd en hoe die werkt. Daarna kregen de leerlingen de kans om de meegebrachte zonneauto Nuna 11S van dichtbij te bekijken. De leerlingen luisterden aandachtig naar de presentatie en waren erg onder de indruk van de zonneauto. De race Het Brunel Solar Team bestaat uit 11 studenten uit Delft. Ze ontwerpen elk jaar een nieuwe zonneauto. Van 13 tot 20 september zal het team deelnemen aan de Sasol Solar Challenge, die ook wel bekend staat om de meest extreme zonnerace. Acht dagen lang zal het team proberen zo veel mogelijk kilometers af te leggen van Johannesburg naar Kaapstad. Dat is ongeveer een afstand van 4000 kilometers. Na al zeven keer wereldkampioen te zijn geworden in Australië gaat het team ook dit jaar weer alles op alles zetten om voor de vijfde keer op rij de overwinning uit Zuid-Afrika mee naar huis te nemen.