Dé ijstempel van Schagen bruist van gezelligheid

Sport
Volop schaatsplezier op de ijsbaan in Schagen.
Volop schaatsplezier op de ijsbaan in Schagen. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL-VINCENT DE VRIES)

SCHAGEN - “Begin dit jaar zeiden we tegen elkaar: ‘We gaan kosten wat het kost draaien deze winter.” Het zijn de woorden van Michiel de Haan (voorzitter van Stichting Schagen on Ice red.) De missie van de stichting is volbracht, na drie jaar afwezigheid pronkt de ijshal eindelijk weer op de Markt te Schagen. “Links en rechtsom zijn we er voor gegaan. Zie hier het resultaat: een druk bezochte ijsbaan met lachende gezichten. We ontvingen maar liefst 45 procent meer bezoekers in de openingsweek in tegenstelling tot 2019. Conclusie is dat er een enorme behoefte is aan Schagen on Ice.” Met een creatief programma vol activiteiten zorgt de stichting voor vermaak voor iedereen.

Door: Anne Smit

Het voornaamste doel van de Stichting Schagen on Ice is het bevorderen van de ijssport. Met in totaal zestig vrijwilligers zorgen zij ervoor dat de ijsvloer begin december gereed is, zodat daarna tot en met zondag 7 januari plezier gemaakt kan worden. De vrijwilligers maken het medemogelijk dat Schagen on Ice kan draaien. Zij vullen diensten in en daarnaast lopen 34 leerlingen hun maatschappelijk stage op en rond de ijshal.

“Wij vonden dat we na drie jaar met een nieuw idee moesten komen. Daarom hebben we een nieuwe activiteit georganiseerd: de Ice-Byk Challange. De bikes hebben we dankzij sponsoren kunnen aanschaffen. Het is mooi dat we in Schagen op deze manier samenwerken, mét resultaat”, lacht Michiel.

Activiteiten

De fietsen zijn voorzien van een voorband met spijkers en voor de grip aan de achterkant zijn twee schaatsen bevestigd. Als een kleine Max Verstappen kun je - na inschrijving via de website op woensdag 27 december en donderdag 4 januari - met gierende ijzers de bochten doorkomen. Deze activiteit is geschikt voor kinderen tussen de vijf en veertien jaar.

Ook aan filmliefhebbers is gedacht. Donderdag 28 december kan iedereen tot ongeveer twaalf jaar zijn slee meenemen naar de Markt. De baan is dan gesloten, op je eigen slee kun je onder het genot van warme chocomelk en popcorn een leuke film bekijken in de Slee-in Bioscoop.

Voor de allerkleinsten is er ‘peuter schaatsen’. Elke zondagochtend is de ijsbaan van Schagen on Ice opengesteld voor peuters. Geen overvolle baan, maar voldoende ruimte om veilig met jouw kind een rondje te maken.

Donderdag 28 december organiseert STG ’t Zwanenwater een schaatsclinic die gratis toegankelijk is. Leer de fijne kneepjes van het vak tussen 10.00 en 12.00 uur. Natuurlijk is er ook genoeg tijd om vrij te schaatsen. Elke middag kun je vanaf 15.00 uur je ijzers uit het vet halen en de baan betreden.

Schagen on Ice programma
Enorme behoefte aan Schagen on Ice. - foto: archieffoto

De start

Het op- en afbouwen van dit winterse spektakel in het hart van Schagen is een flinke klus. “We zijn blij met de verkregen vergunning en met de 23 bedrijven die zich belangeloos inzetten met diensten, zodat de baan blijft draaien en we alles tot in de puntjes kunnen uitvoeren”, vervolgt De Haan. De meewerkende bedrijven zijn zeer betrokken bij het evenement. Zij zorgen er voor dat er koelspecialisten aanwezig zijn, elektriciens, timmermannen en nog veel meer. Dit jaar begon men 27 november met de opbouw.

Schagen on Ice is met ingang van heden de enige tijdelijke ijsbaan met zonnepanelen met batterijopslag van Nederland. “Dat is uniek!” Losberger De Boer, Solenergy en de stichting hebben er samen voor gezorgd dat Schagen een groene ijsbaan rijker is. De constructie stond 28 november waarna de verdere indeling volgde. Er moest ijs gemaakt worden en sponsoren hebben een mooie plek langs de baan gekregen. Tot slot werd de verlichting aangesloten en de laatste puntjes op de ‘i’ gezet.

Hard werken loont

“Woensdag 6 december was onze opening. We zijn die week overspoeld met bezoekers. We telden maar liefst 45 procent meer schaatsers dan in 2019 in de openingsweek. We werken met een vast team aan dit prachtige initiatief. Daar werk je naast je eigen werkzaamheden hard voor. Woensdag werden de kinderen toegelaten tot de ijsbaan. Eén van de vrijwilligers werd emotioneel. Elke dag hebben we ons ingezet, het loont als je daarna de eerste kinderen met zoveel geluk ziet schaatsen. Daar doen we het voor”, glimlacht hij.

Schagen on Ice verwelkomt zo’n 15.000 tot 20.000 bezoekers. Dat zijn serieuze aantallen. Het bestuur, bestaande uit negen personen evalueert elke dag. Op elk moment is een ijsmeester langs de baan aanwezig, hij of zij vult dagelijks een feedbackformulier in. “Dat krijgen wij dan teruggekoppeld en daar gaan wij mee aan de slag. Zo kunnen we een veilig, maar gezellig winter evenement neerzetten”, besluit hij.

Toekomst

Het staat buiten kijf dat de ijsbaan op de Markt in het centrum van Schagen hoort. “De huidige locatie is prachtig, echter gaan wij voor volgend seizoen samen met de gemeente onderzoeken of wij de baan voor SoHo en Wonders kunnen plaatsen”, meldt Michiel. Op de manier krijgt het winterparadijs een veel centralere plaats op de Markt. De stichting is blij dat Stichting Marktbeheer dit zelfs aan de gemeente adviseert. Michiel vervolgt: “Wij hopen dat de gemeente op alle mogelijke manieren wil bijdragen, omdat dit financiële consequenties zal hebben. Mocht dit door omstandigheden niet lukken, dan blijven wij op onze oude vertrouwde plek.”

Entree

Alle activiteiten en het programma vind je op www.schagenonice.nl. Het dragen van handschoenen is verplicht op de ijsbaan. Het ijspaleis kun je betreden met een geldig entreebewijs. Dat geldt voor zowel ouders als kinderen. Kaarten bedragen 6,50 euro en zijn aan de kassa verkrijgbaar. Entree is inclusief de huur van één paar schaatsen. Natuurlijk kun je ook je eigen schaatsen meenemen.