Tweede concert in de serie ‘Abendmusiken’ in Hoorn

Algemeen
Het concert is in de Koepelkerk in Hoorn.
Het concert is in de Koepelkerk in Hoorn. Foto: aangeleverd

HOORN - In de Cyriacus & Fransiscuskerk (Koepelkerk) aan de Grote Noord in Hoorn vindt zaterdag 25 juni om 17.00 uur een concert plaats in de serie ‘Abendmusiken’.

De uitvoerenden zijn het koor Collegium Musicum Hornense en het barokorkest Cappella Horna. De vocale solisten zijn de sopraan Paula Bär-Giese, de alt Maria den Hertog en de bas Coert van den Berg. Het koororgel en het historische Maarschalkerweerd-orgel worden bespeeld door organist Aad van der Hoeve uit Rotterdam. Het geheel staat onder leiding van Harry Toebes. 

Het concert begint met een dubbelkorig motet van Peter Philips, een Engelse componist uit de vroeg-barok. Bijzonder is dat het achtstemmige motet niet, zoals gebruikelijk met alleen twee koren wordt uitgevoerd, ook het orkest is in twee gedeeld en ieder aan een koor toegevoegd. Aad van der Hoeven speelt de virtuoze Toccata in C van Johann Pachelbel. Van de grootste meester uit de Duitse Barok, Johann Sebastian Bach, wordt de cantate 186 ‘Ärgre dich, o Seele, nicht’ uitgevoerd. 

Om alle kosten te dekken is er na afloop een collecte bij de uitgang van de kerk. In september bestaat de concertserie ‘Abendmusiken’ twintig jaar. Deze mijlpaal wordt gemarkeerd met een feestelijk Bach-concert op zaterdag 17 september in de Oosterkerk aan de Grote Oost. De Abendmusiken-concerten zijn gratis toegankelijk.