Bijenvoedselbanken weer geopend

Duurzaamheid
Marion van der Bijl van GroenLinks Hoorn heeft zich aangemeld als bijenvoedselbank.
Marion van der Bijl van GroenLinks Hoorn heeft zich aangemeld als bijenvoedselbank. Foto: aangeleverd

HOORN - De landelijke zaaidag is maandag 22 april. Om ervoor te zorgen dat op zoveel mogelijk plekken in Nederland die dag wordt gezaaid, zijn de bijenvoedselbanken van The Pollinators opnieuw geopend. Hier kunnen buurtgenoten gratis inheems bloemzaad ophalen, zodat in iedere tuin extra bloemen groeien en dat is goed voor de bijen en andere insecten.

Al jarenlang neemt het aantal bestuivende insecten sterk af, en dat is geen goed nieuws. Zonder bijen zouden we geen appelsap drinken of tomaten eten. Een groot deel van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door insecten. Ecosystemen kunnen niet zonder, en de afnemende populaties hebben directe negatieve gevolgen, zoals het verlies van biodiversiteit.

Marion van der Bijl van GroenLinks Hoorn heeft zich aangemeld als bijenvoedselbank en is erg enthousiast over het initiatief. “Vanaf het moment dat ik de poster bij mijn raam heb opgehangen, werd ik al aangesproken door buurtbewoners en worden er zakjes bloemzaad opgehaald. Het is een ontzettend laagdrempelige manier om met elkaar ervoor te zorgen dat de biodiversiteit verbeterd en we samen de bij een beetje helpen.”

Via de website www.voerdebijbij.nl kun je een kaart zien of er een bijenvoedselbank bij jou in de buurt is. Je stuurt een berichtje naar de lokale bijenvoedselbank om een afspraak te maken over de tijd waarop je het zaad komt ophalen.