Boekpresentatie over kraken in Hoorn in de vorige eeuw

Historie
Afbeelding
Foto: aangeleverd

HOORN - Woningnood blijkt iets van alle tijden. Hoe de samenleving ermee omgaat lijkt verschillend. In Hoorn is vooral in de jaren zeventig en tachtig op een behoorlijke schaal gekraakt. 63 leegstaande panden en woningen werden illegaal bezet door mensen zonder een dak boven hun hoofd. Over die periode heeft Dirk Beemster een boek geschreven: ‘Kraken in Hoorn’.

De auteur, alias dokter Koevoet, vervulde ook zelf een rol in de Hoornse kraakbeweging. Niet alleen worden de kraakacties uitgebreid beschreven, ook de alternatieve jongerenbeweging in Hoorn in de tweede helft van de twintigste eeuw komt uitvoerig aan de orde. Men bewoog zich destijds van de Calypso bar naar TROLL en via SWAF naar Jajem. De jongeren waren actief in de gemeenteraad (Platte Thijs), terwijl op straat werd geprotesteerd tegen Coen, de sloopplannen van het Havenkwartier en de rondweg langs de IJsselmeeroever van de binnenstad. De woelige periode in de geschiedenis van Hoorn wordt op een prettig leesbare manier weergegeven. Ook betoogt Beemster wat er ten slotte van de idealen van de alternatieve jeugd terecht is gekomen.

Het eerste exemplaar van het rijk geïllustreerde boek (125 bladzijden, full color) wordt zaterdag 6 juli om 14.30 uur in de Mariakapel aan de Korte Achterstraat in Hoorn uitgereikt aan de wethouder Marjon van der Ven en kunstenaar Christiaan Heydenrijk, indertijd de voorman van de bekende DROP-panden en de legendarische partij DROP.

Het is mogelijk om tegen een gereduceerde prijs in te tekenen voor het boek. De kosten zijn dan 10 euro, daarna kost het boek 12,50 euro. De voorintekening sluit op 1 mei 2024. Intekenen gaat via de website van Oud Hoorn en gelijktijdig overmaken van 10 euro naar: NL 56 RABO 0329 7027 26 t.n.v. PSBB Hoorn.

Iedereen is zaterdag 6 juli vanaf 14.00 uur welkom tijdens de feestelijke presentatie in de Mariakapel.