Bijna vierhonderd fietsendiefstallen in Hoorn in 2023

Nieuws
In 2023 werden in Noord-Holland bijna 20.000 fietsendiefstallen gemeld.
In 2023 werden in Noord-Holland bijna 20.000 fietsendiefstallen gemeld. Foto: Pixabay

HOORN - In 2023 werden in Nederland ruim 85.000 fietsdiefstallen gemeld. Dit aantal ligt bijna tien procent hoger dan het jaar ervoor en ruim een kwart hoger dan in 2019. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS en de politie. In Flevoland steeg het aantal diefstallen in een jaar zelfs met ruim één derde.

In 2023 werden in Noord-Holland bijna 20.000 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 18,7 procent hoger dan het jaar ervoor en zelfs 29,2 procent hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral in Landsmeer, Drechterland en Koggenland sloegen fietsendieven het afgelopen jaar veel vaker toe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

Hoorn

In Hoorn werden vorig jaar 390 fietsdiefstallen gemeld. Per duizend inwoners gaat het om 11,3  fietsdiefstallen.

Op lokaal niveau steekt Amsterdam met kop en schouders boven alle andere gemeenten uit. In één jaar tijd werden er alleen al in de hoofdstad 10.920 fietsen gestolen. Andere Noord-Hollandse gemeenten met veel diefstallen zijn Haarlem (1.785) en Alkmaar (805).

Het aantal fietsendiefstallen is binnen Noord-Holland het sterkst toegenomen in Landsmeer. Hier was vorig jaar een verdrievoudiging fietsendiefstallen: 200 procent meer dan in 2022. Ook in Drechterland (+140 procent) en Koggenland (+100 procent) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder.

Niet overal in Noord-Holland steeg het aantal fietsendiefstallen: in tien gemeenten was juist een daling, waaronder Purmerend, Bergen en Beverwijk. In Laren nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-40 procent).

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Meer lezen over het onderzoek? Kijk dan op www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023 .