De herdenkingsplaats voor Gerard Veldman.
De herdenkingsplaats voor Gerard Veldman. (Foto: gemeente Koggenland)

Dodenherdenking in gemeente Koggenland

Algemeen

Op verschillende plaatsen in de gemeente vindt op 4 mei de traditionele dodenherdenkingsbijeenkomst plaats. Alle inwoners zijn van harte welkom. In Berkhout, Spierdijk, Obdam en Ursem organiseren de plaatselijke comités herdenkingsbijeenkomsten.

Burgemeester Bonsen is dit jaar aanwezig bij de herdenking in Ursem, waar zij de aanwezigen toespreekt en een krans legt bij het oorlogsmonument bij de Gerard Veldmanbrug. Burgemeester Bonsen: “De oorlog in Oekraïne maakt op een afschuwelijke manier duidelijk hoe kwetsbaar onze vrijheid is. Daarom moeten we het belang van onze vrijheid en democratie blijven benadrukken. En de slachtoffers van oorlogen blijven herdenken. Ik hoop dit op 4 mei samen met de inwoners te doen”. Wethouders Bijman en Van Dolder bezoeken respectievelijk de herdenkingsbijeenkomsten in Spierdijk en Berkhout. Plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad Johan Ursem is aanwezig bij de herdenking in Obdam. Ook zij houden een toespraak en leggen een krans.

Vrijheid in verbondenheid

Het thema van de Nationale Herdenking is dit jaar Vrijheid in verbondenheid. Daarmee verwijst het landelijke comité naar de oorlog in Oekraïne, op die website is te lezen: ‘Onze vrijheid is onlosmakelijk verbonden met de vrijheid van een ander’. In de aanloop naar 4 en 5 mei besteden de basisscholen in Koggenland aandacht aan het thema. Dat doen zij in samenwerking met de plaatselijke comités. De leerlingen maken tekeningen en andere kunstwerken rondom het thema, die worden geëxposeerd in de kerken in Berkhout en Ursem, De Brink in Obdam en De Mantel in Spierdijk.

Vlagprotocol

De vlaggen hangen op 4 mei halfstok, als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Op 5 mei mag de vlag voluit wapperen.

Eerbetoon in de lucht

Indien mogelijk vliegt om 18.17 uur het 1077 Squadron van de Royal Airforces Association ‘De Edambusters’ in formatie over het monument voor de Geallieerde Vliegers aan het Westeinde in Berkhout. Om 18.18 uur vliegt de formatie over het monument in Spierdijk. Dit als eerbetoon aan de piloten die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.

Wegafzetting

Tijdens de herdenking in Obdam, Ursem en Berkhout zijn er wegafzettingen van korte duur om mensen veilig en in stilte langs de monumenten te laten lopen. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Programma

Obdam, Sint Victorkerk om 18.45 uur.

Herdenkingsbijeenkomst, met om 19.35 uur de stille tocht langs de monumenten in Obdam. Na 20.00 uur is er een informele samenkomst in dorpshuis De Brink.

Ursem, H. Bavokerk om 18.30 uur. Herdenkingsbijeenkomst, met om 19.20 uur de stille tocht langs de drie monumenten in Ursem. Na de kranslegging om 20.00 uur een informele samenkomst in de ontmoetingsruimte van de kerk met expositie.

Berkhout, Berkhouter Kerk om 19.00 uur. Herdenkingsbijeenkomst, met om 19.00 uur de kranslegging bij het monument voor de kerk. Na 20.00 uur een informele samenkomst in de Berkhouter kerk.

Spierdijk, Gedenkteken bij de Parochie kerk Sint Georgius om 18.45 uur. Herdenkingsbijeenkomst, met rond 19.55 de kranslegging bij het gedenkteken voor de kerk. Na de kranslegging een informele samenkomst in De Mantel.

Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
De Barre Brink Borrel op 20 augustus tijdens kermis in De Brink Uit 15 jun, 10:19
Afbeelding
Durf om hulp te vragen; Vrijwilligerspunt Westfriesland Partnerbijdrage 15 jun, 10:00
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
HSC de Draai en skeelervereniging Koggenwaard organiseren Skate4Daagse Sport 10 jun, 15:15
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Noord-Holland Algemeen 10 jun, 14:16
Afbeelding
Waar zijn sommigen mee bezig in Medemblik? Algemeen 9 jun, 06:34
Afbeelding
Dansgroep ‘Black Beauty’s’ tweede bij NK Sport 8 jun, 13:11
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Koggenland

Op Rodi Koggenland volg je het laatste nieuws uit Koggenland. Rodi Koggenland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Koggenland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Koggenland in je mailbox.